Tužiteljstvo BiH otvara istragu o ubojstvu 68 Hrvata iz Briševa

Tužiteljstvo BiH otvara istragu o ubojstvu 68 Hrvata iz Briševa

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u predstojećem će razdoblju otvoriti slučaj ratnog zločina počinjenog nad Hrvatima iz sela Briševa u sjeverozapadnoj Bosni, najavljeno je u ponedjeljak nakon sastanka koji je glavni tužitelj BiH Goran Salihović imao s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom.

Središnja tema sastanka bio je zločin u Briševu, jedan od najvećih počinjenih nad Hrvatima tijekom rata u BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. U tom selu u okolici Prijedora paravojne postrojbe bosanskih Srba samo u jednom danu ubile su 68 Hrvata.

Selo udaljeno četiri kilometra južno od Prijedora srpske su snage napale 24. i 25. srpnja 1992, iako su mještani prije toga poslušali ultimatum vlasti u Prijedoru da predaju oružje. Tijekom napada u kojemu je korišteno i topništvo ubijeno je 68 hrvatskih civila, a četrdesetak mještana je zarobljeno i potom zatočeno u zloglasnim logorima Keraterm i Omarska. Za zločin u Briševu, kamo se vratila tek nekolicina od predratnih 400 stanovnika, do danas nitko nije odgovarao.

Tužitelj Salihović i biskup Komarica razgovarali su i o slučajevima ubojstva svećenika Ratka Grgića i Tomislava Matanovića, koji su tijekom rata ubijeni u Bosanskoj Gradiški i Prijedoru, na području pod kontrolom vlasti bosanskih Srba, a dosad nisu otkriveni ni počinitelji tih ubojstava.

Biskup Komarica zamolio je glavnog tužitelja BiH da se Katoličkoj crkvi omogući preuzimanje i ukop 15 tijela žrtava iz Drugog svjetskog rata pronađenih u jami Trubar u blizini Drvara, kako bi ih se moglo dostojno ukopati.

Riječ je o tijelima župnika i vjernika koji su 1941. godine silom izvedeni iz vlaka kojim su se vraćali s područja Knina te su potom ubijeni.

(Hina)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.