Večeras počinje Mundijal u Brazilu: Sretno hrabri Zmajevi!

 

Jubilarni 20. Mundijal počinje večeras u 22:00 sata po našem vremenu utakmicom između domaćeg Brazila i Hrvatske. Na dosadašnjih 19 svjetskih nogometnih prvenstava učestvovalo je 76 planetarnih selekcija. Debitant i 77. reprezentacija koja će biti dio velikog spektakla je Bosna i Hercegovina.

Uz svjetska prvenstva veže nas mnogo emotivnih trenutaka. Kao što je poznato, naš državni tim nalazi se u grupi F zajedno sa Argentinom, Nigerijom i Iranom. Iako prvi put učestvuju na velikom takmičenju, Zmajevi imaju izuzetno respektabilan tim. Ne mora značiti da će Sušićevi izabranici blistati u Brazilu. No, ako prođu grupu, bit će to veliki uspjeh.

Dvije prijateljske utakmice odigrane u SAD-a donijele su i dvije pobjede. Spahić i saigrači savladali su Obalu Slonovače 2:1, dok je Meksiku poražen 1:0. Revijalni meč odigran prije nekoliko dana protiv mlade ekipe brazilskog Santosa okončan je trijumfom od 5:1. Sa dosta optimizma i samopouzdanja bh. reprezentativci očekuju prvi i za nas historijski okršaj protiv Argentine.

Pape je u kvalifikacijama vapio za defanzivnim veznim igračem koji bi snagom i trkom zatvarao rupe u sredini. U pomenutim pripremnim utakmicama pronašao ga je u ratobornom Muhamedu Bešiću, nogometašu mađarskog Ferencvaroša. Ovaj mladi nogometaš našao se u fokusu zanimanja. Iz udarne postave istisnuo je Harisa Medunjanina. Kako stvari stoje i Izet Hajrović je blizu početnih jedanaest.

Na golu imamo sjajnong Begovića. Posljednji bedem čine „Nijemci“ – Mujdža, Spahić, Bičakčić, Kolašinac ili Salihović. Zavisno koju taktiku odabere šef državnog tima. Odbrana je iskusna i kvalitetna.

Papetove trupe žele se zajedništvom dokazati cijelom svijetu Osim pomenutog Bešića i probuđenog Hajrovića u sredini će najvjerovatnije igrati Lulić, Misimiović i Pjanić. Sjajni egzekutor Edin Džeko bit će u vrhu napada. Sve sugerira da će se Sušić sa ovih jedanaest igrača suprotstaviti „Gaučosima“. Šansu sa klupe čekat će kvalitetni nogometaši koji bi u nekim selekcijama bili neizostavljivi u prvih 11.

Vođa na terenu je Emir Spahić. Sve nabrojano sugerira da su Zmajevi maksimalno spremni za velike stvari. Dakako, taj prvi nastup je uvijek poseban. Gledajući pojedinačno imamo veće zvijezde od Nigerije i Irana. To je naša prednost. Imamo euforiju i nacionalni naboj. Na krilima zajedništva Zmajevi se žele dokazati cijelom svijetu.

Favoriti? Za jedne je to Brazil, druge Španija, treće Argentina ili Njemačka. Navijat ćemo da nogometaši naprave nešto upečatljivo. Očarava radost s kojom se danas igra nogomet. U dosadašnjih 19 održanih Mundijala pet naslova ima Brazil, četiri Italija, tri Njemačka, po dva Argentina i Urugvaj. Po jednom su na krovu svijeta bili Englezi, Španci i Francuzi.

Navijat ćemo za spektak u Brazilu…

(Klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.