NEZAPAMČENA GRAčANSKA HRABROST

 Zoran Scout Ivančić – Zagrepčanin sa sarajevskom adresom i dugogodišnji mirovni aktivist – pokazao je jučer rijetko viđenu građansku hrabrost.

Na dočeku koji su "crni ljudi" na aerodromu Pleso priredili osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, Ivančić je prekinuo govor bivšeg predsjednika Herceg Bosne odgovornog za pokolj u Ahmićima i povikao: "Sotono, ubojice!"

Nekolicina iz okupljene mase pokušala ga je zbog toga linčovati, ali Ivančića je spasila policija, koja ga je odvela iz hodnika zračne luke Pleso. Nezapamćeni čin hrabrosti Ivančića je tako koštao samo lakših tjelesnih ozljeda.

Zoran Ivančić na Pleso je stigao s prijateljicom Sabinom Šabić. U rukama su imali transparente s ispisanim brojem 116. Broj je to žrtava pokolja nedužnih civila koji su u Ahmićima, u aprilu 1993. godine, napravile snage pod političkim zapovjedništvom Darija Kordića i njegovih pobočnika.

Dvoje hrabrih umiješali su se u masu od 500 Kordićevih obožavatelja planirajući u jednom trenutku podići transparente kako bi javnost podsjetili na monstruozan zločin. Kad su shvatili da njihove transparente nitko neće zapaziti, Ivančić je odlučio u ime istine riskirati život. Nakon početnih Kordićevih riječi, kad je osuđeni ratni zločinac primirio prisutne koji su vikali "Za dom spremni" i pjevali "domoljubne" budnice, Ivančić je povikao: "Sotono! Ubojico!"

Trenutak kasnije okupljeni su nasrnuli na njega i prijateljicu. Zahvaljujući intervenciji policije, dvoje hrabrih izvuklo se s nekoliko udaraca i ogrebotina.

Ivančića je policija odvela u policijsku postaju u zračnoj luci. Ispočetka nije bilo jasno da li se tamo nalazi kao žrtva ili osumnjičenik.

Policija je bila izrazito korektna prema čovjeku čija građanska hrabrost je jučer osvjetlala obraz Zagrebu. Međutim, na koncu mu je uručen papir u kojem stoji da ga se tereti za narušavanje javnog reda i mira. O tome da li je kriv odlučit će mjerodavni prekršajni sud.

Napadači, štovatelji Darija Kordića nisu privedeni. Ivančić je pušten nekoliko sati kasnije, nakon što je saslušan, odnosno nakon što mu je služba hitne pomoći sanirala ozljede. Slučaj je htio da se ovaj događaj odvije 6. juna, a upravo na taj datum Ivančić je obilježio godišnjicu od blokade parlamenta u Sarajevu, kad je zajedno s nekoliko prijatelja pokrenuo proteste za dodjelu JMBG-a bosanskohercegovačkoj djeci. Ti protesti, podsjetimo, kasnije će postati poznati pod nazivom "bebolucija".

U vjeri da hrvatski sudovi neće postupiti u korist mraka još jednom ponavljamo: Ivančićev čin spada u trenutke građanske hrabrosti kakve smo na ovim prostorima rijetko imali priliku vidjeti. Stoga mu čestitamo i klanjamo se pred njegovom ljudskom veličinom. Početkom idućeg tjedna Ivančić će za Lupigu opisati kako je izgledao dan u kojem je Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokazao od čega su pravljeni pravi ljudi.

(Lupiga.Com )

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.