Ubica policajca Muhidina Dine Pivodića osuđen na 34 godine zatvora

Nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Anel Čemo osuđen je danas na jedinstvenu kaznu od 34 godine zatvora, a zbog ubistva policajca Muhidina Dine Pivodića (rodjen u Kozarcu) koje se dogodilo u sarajevskom naselju Stup u posljednjeg dana 2012. godine. 

Za ubistvo policajca Čemo je osuđen na 33 godine zatvora dok je za nedozvoljeno držanje oružja za koje je također bio optužen dobio 18 mjeseci robije. Naime, policija je  nakon ubistva  kod njega pronašla automatsku pušku kojom je pucao, ručnu bombu, više od 1.000 metaka, okvirove za automatsku pušku i tromblonski nastavak.

Ovom presudom Čemo je osuđen i za nasilničko ponašanje i to kaznom od četiri mjeseca zatvora. 

Sudsko vijeće je kao otežavajuću okolnost uzela činjenicu da je napadnut policajac, te da se Čemo svetio MUP-u KS, a da policajca nije ni poznavao, da je nedjelo izvršio na brutalan način i pri tome oštetio policijsko vozilo ali i mjesnu pravoslavnu crkvu. 

U obzir je uzeta jedna olakšavajuća okolnost i to da je prilikom izvršenja krivičnog djela Čemo bio "bitno smanjeno uračunljiv.

Podsjećamo, Pivodić je ubijen dok je osiguravao pravoslavnu crkvu u Reljevu, a prema optužnici Čemo se teretio da ga je ubio iz osvete, nakon što su mu policajci nešto ranije u Sokolović-Koloniji oduzeli vozačku dozvolu i napisali kaznu 100 KM jer je vozio pod utjecajem alkohola.

Prema optužnici, Čemo se potom odvezao do Reljeva znajući da pripadnici MUP-a KS tu osiguravaju crkvu, te je, uvjerivši se da se u službenom autu nalazi policajac u uniformi, u pravcu Pivodića, kojeg uopće nije poznavao, ispalio 27 metaka iz automatske puške. Pogodio ga je sa pet metaka i usmrtio.

 

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.