Facebook selektori: Ne sam, Safete!

 

Piše: Sabahudin Topalbećirević

Safet Sušić je najbolji fudbaler kojeg je ova mala BiH imala. Barem u dvadesetom vijeku. Bio je idol mog djetinstva, moje mladosti i ono što je on radio sa loptom i kako se poigravao sa svojim protivnicima poredio bih najviše sa igrom Zinedina Zidana. Ako meni ne vjerujete, pitajte npr. Šekularca ili Čiru Blaževića.

Sušić je igrao na dva Svjetska prvenstva, 1982. u Španiji i 1990. kao veteran u Italiji. Kada je bio među 10 najboljih svjetskih igrača te 1982. odigrao je slabo. Bio je veliko razočarenje za fudbalsku javnost. Kada je, međutim, napunio 35 godina u Italiji je bio jedan od najboljih igrača tima bivše Jugoslavije, a usput postigao i jedan od najbržih golova u istoriji Svjetskih prvenstava.

Efikasna igra

Safet Sušić je nakon skoro dvadeset godina našu reprezentaciju odveo na SP u Brazil. Naše igre su bile lijepe, tehničke dotjerane i na kraju jako efikasne. Bili smo među najefikasnijim selekcijama u kvalifikacijama. Bilinim Poljem se orilo baš kao nekada na Koševu: Safet Sušić, Pape, Pape…

Vrati se Pape iz Francuske na velika vrata. Opet je najveći, opet najomiljeniji. Međutim, vremena su se promijenila. Iako je i prije bilo milion selektora, danas to već znači aktivnih milion na internetskim portalima, Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Tako znani i neznani uzmu “oružje” (tastaturu) u ruke i udri. Izloženi ste nevidljivim protivnicima koji ne biraju sredstva da vas omalovažavaju i uvrijede, za što bi prije tridesetak godina krivično odgovarali.

Ovako se kriju iza nickova razni heroji današnjeg doba.

Nakon što je objavio spisak počelo je obrušavanje po Sušiću sa svih strana. Zašto ovoga, zašto onoga, kako može ovaj, a ne onaj.

U trenu se sve zaboravilo. Pobjeda protiv Grčke, slavlje u Slovačkoj, delirij u Litvaniji.

Moj heroj

Heroj mog djetinstva je bio ponovo moj heroj, na drugi način, ali i heroj “cijele” Bosne i Hercegovine.

Ali, Bosna je to, voli pa mrzi, hvali pa kritikuje, ljubi pa udara. Pape odjednom ne valja, svi oni bolje znaju od čovjeka koji nas odvede na SP. Svi znaju da Tino Sušić ne valja, da je Šunjić igrač Safetovog brata, da ćemo sve izgubiti itd.

Sve je isto, samo smo malo stariji.

Sve ovo isto je bilo i 1982. godine, kada je Sušić kao igrač prvi put išao na Svjetsko, a javnost pljuvala po Miljaniću, jer je poveo Šljivu i Halilhodžića, a nije Pašića. Ivica Osim je 1990. u kadru od 22 igrača – devet imao iz Bosne i Hercegovine. Kakve je on kritike trpio. To je bilo strašno. Safet Sušić, bar onaj kojeg mislim da poznajem, drži do principa i ne vjerujem da radi nešto mimo svoje savjesti. Takvim pristupom nas je odveo, obradovao, razgalio naša srca.

Nema Rahimića, Zahirovića, Stevanovića, ima nekih novih koje javnost ili bar dio javnosti, one glasnije, ne voli.

Sušićev stariji brat, popularni Sead, menadžer, uvijek je bio stariji, a da li je to bio i ovdje i da li je to iskoristio u slučaju nekih igrača ne možemo potvrditi, ali ni demantovati. Da sam ja Safet Sušić, ako vas zanima, ja bih poveo i Rahimića i Stevanovića i Zahirovića. Ali nisam i zato neću reći koga ne bih.

Mjesec dana je do prvenstva i sada nam je više neko ikada potreban mir.

Spisak je otišao, igrači su pozvani, tu se više nema šta mijenjati. Hajde da pokušamo biti zajedno. Samo tako možemo, ubijeđen sam, napraviti rezultat i u Brazilu i tako se cijelom svijetu predstaviti u najboljem svjetlu. Igramo u Brazilu prvu utakmicu na Maracani. O tome razmišljajmo, veselimo se tom istorijskom trenutku.

Bar među osam

Kada se sve završi Safet Sušić će snositi odgovornost. Kao i do sada. Ja mu želim da snosi odgovornost tako što ćemo se vratiti kući plasmanom među bar osam. Šta god se desi Pape će morati da nam da odgovor.

Vjerujte da on može biti sličan onoj čuvenoj rečenici Meše Selimovića: “Ali znam, ipak, da je to izgovor za moju neodlučnost, za moje bezbrojne obzire, za strah od neuspjeha, znam da se to moja sujeta odupire… Svi smo mi, ipak, samo ljudi koji imaju i strah i sujetu i neodlučnost. Idemo, Pape i momci, do pobjeda u Brazilu.

P.S. Ne brinite, kakvi god da smo, opet ćemo biti uz vas, Bosna je to.

(Al Jazeera)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.