Postignut sporazum o rješavanju Ukrajinske krize

 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je danas u Ženevi usvojen “dokument o deeskalaciji” krize u Ukrajini, u kojem je upućen poziv na neodložni početak širokog nacionalnog dijaloga, a sve strane pozvane da se uzdržavaju od svakog nasilja.

Lavrov je precizirao da je dogovoreno da Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) preuzme vodeću ulogu u posredovanju u ukrajinskoj krizi, prenio je Reuters.

“Ukrajina, Rusija, SAD i EU dogovorile su se da moraju biti preduzeti sljedeći koraci: da sve ilegalne oružane grupe bude razoružane, a sve administrativne zgrde moraju da budu vraćene legitimnim vlastima”, izjavio je Lavrov nakon sastanka.

On je dodao i da svi demonstranti moraju biti amnestirani, osim onih koji su počinili ozbiljne prekršaje.

Na sastanku posvećenom okončanju ukrajinske krize u Ženevi učestvovali su predstavnici Rusije, SAD, EU i Ukrajine.

Sastanku su danas prisustvovali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, američki državni sekretar John Kerry , visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Catherine Ashton i vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Ukrajine Andrij Deščicja.

Lavrov je dodao da Rusija ne namjerava da pošalje trupe u Ukrajinu.

“Nemamo ni najmanju želju da šaljemo trupe u Ukrajinu. To bi bilo u suprotnosti sa našim osnovnim interesima”, izjavio je Lavrov nakon sastanka.

Lavrov je naglasio da Rusija neće povećavati ni broj svojih vojnika na Krimu i napomenuo da nije bilo ruskih vojnika, niti agenata u Ukrajini, prenio je AFP.

On je izrazio želju da u Ukrajini hitno otpočne širi nacionalni dijalog.

U dokumentu, koji je danas usvojen na sastanku u Ženevi, dogovoreno je da se uputi zajednički poziv za hitnu obustavu nasilja u Ukrajini, kao i da se sve strane uzdrže od nasilja i provokacija.

U zajedničkom saopštenju sa sastanka se navodi da sve ilegalne oružane grupe moraju da budu razoružane, te da sve administrativne zgrade budu vraćene legitimnim vlasnicima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.