KOZARAC-Jutarnji trač…

 

 

Kada bi ocjenjivali najbolji dogadjaj koji se desio u Kozarcu, u prvoj trecini ovog ljeta Gospodnjeg 2014. godine, po mom skromnom misljenju, to bi bilo organizovanje manifestacije za proslavu 1. Marta, povodom Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ne iz razloga sto se ovaj praznik ne priznaje na ovim prostorima iste te Bosne i Hercegovine, vec zbog toga sto je ovaj Dan okupio skoro sva udruzenja i druge institucije koje djeluju u Kozarcu kako bi zajednicki iznijeli ovaj projekat.

Iako se radilo o malom projektu i jednodnevnoj aktivnosti, ipak je u samoj pripremi trebalo niz sastanaka te na kraju zavrsnim okupljanjem gdje su bili prisutni predstavnici Mjesnih Zajednica, Medzlisa IZ Kozarac, sportskih klubova Bratstvo, Mrakovica i Trnopolje, Kulturno umjetnickog drustva, Lovaca, Planinara, Vatrogasaca, te udruzenja Logorasa, Srcem do Mira i na kraju Optimista i Fantoma koji su postali jedna nova pokretacka energija u samoj carsiji.

Sva ova udruzenja su na neki nacin preuzele obavezu organizovanja  ovog dogadjaja i ovo se pokazalo kao jedan pozitivan primjer, na koji nacin mozemo uz malo zajednickog truda postici zavidne rezultate pored realnosti uslova i okruzenja u kojem djelujemo i radimo.

Ono sto je jos znacajnije u ovome zajednickom djelovanju jeste sto je ovo ujedno bila dobra priprema da se nastavi dalje sa radom, odnosno da se na isti nacin pristupi i pripremama organizovanja ovogodisnje Kulturno sportsko zabavne manifestacije “Dani Kozarca 2014”, koja se vec duzi niz godina ipak odrzava u Kozarcu i koja zasluzuje da se osnazi i bolje organizuje.

Tim povodom, kao nastavak zajednickog rada organizacija i drugih institucija i pojedinaca, u prostorijama Osnovne skole Kozarac u cetvrtak je organizovan sastanak na kojem se ponovo okupili predstavnici skoro svih udruzenja koja su do sada ucestvovala u organizovanju Dana Kozarca, kao i drugih, s obzirom da pored ovoga postoje odredjeni komerativni datumi koji nisu dijelom ovoga a koji su naravno bitni za sve nas.

Na sastanku je dogovoreno da u roku sedam dana, kada je dogovoreno novo okupljanje, sva udruzenja i ostali koji bi mogli ucestvovati u organizaciji manifestacije, da predloze po jednog clana koji bi bio unutar odbora koji bi se oformio, te da pripreme koje to aktivnosti i kada planiraju da rade, kako bi odbor vec na iducem sastanku mogao raditi na izradi kalendara dogadjanja kako bi se sto bolje izbjeglo preklapanje pojedinih aktivnosti.

Naravno, jedno ovakvo okupljanje povlaci i neka druga pitanja koja su aktuelna u zadnje vrijeme kao sto je inicijativa za vracanja statusa opstine Kozarcu, kao i na probleme sa kojima se Kozarac susrece u ljetnim danima, od problema prosjaka, dzeparosa, ulicnih prodavaca koji zauzmu i ono malo trotoara sto imamo, parking papaka, te prekovremenog rada ugostiteljskih objekata, tocenja alkohola maloljetnicima, narusavanja javnog reda i mira, bilo bukom, bilo tucnjavom itd. do provala kuca, kradje auta a da ne govorimo o oruzanim pljackama banki i zlatara…

Uskoro se nadamo jednom ovakvom sastanku na kojem ce biti predstavnici policije i drugih inspekcija, te da se ukaze na sve ove probleme i vidi nacin kako da se suzbiju i rijese.

Odbor koji se formira pozvace i sva druga udruzenja, klubove ili pojedince koji planiraju neke aktivnosti tokom ovoga ljeta da se jave da zajedno rade na izradi samoga kalendara aktivnosti koji bi trebao biti uskoro i javno prezentiran kako bi svi zainteresovani mogli biti na vrijeme informisani o svim dogadjajima, bili oni vjerskog, komerativnog, kulturno, sportsko, zabavnog karaktera.

Iskreno se nadamo da cemo moci jednim drugacijim pristupom planiranja i organizovanja, vremenom steci uslove i za bolje finansiranje i neki stalni budzet te sacuvati tradiciju Dana Kozarca.

Posto ce sasvim sigurno, ovog ljeta biti aktuelno Svjetsko prvenstvo u Brazilu, i u Kozarcu ce biti izgradjeno “Zmajevo gnijezdo” u kojem ce se zajednicki pratiti utakmice nase Reprezentacije, kao i drugih za nas zanimljivih utakmica, polufinala i finala.

Ovu aktivnost preuzece BHFantomi, navijacka skupina, odnedavno osnovana u Kozarcu, koja u zadnje vrijeme okuplja sve veci broj clanova i pored samog navijanja organizuju i druge drustveno korisne aktivnosti.

Zbog samog Svjetskog prvenstva, cije ce pracenje biti dijelom Dana Kozarca, gdje se nadamo da ce ovo biti prilika da se okupimo, i sami Dani ce poceti relativno rano, sto je u neku ruku dobro i zbog ovogodisnjeg ramazana koji nam ove godine dolazi u goste krajem  juna, sto sigurno dosta utice i na sama desavanja i drustveni zivot u Kozarcu.

Ove godine pocetak manifestacije trebali bi otvoriti ucenici Osnovne skole Kozarac, koji su nedavno proslavljajuci Dan Skole, dokazali da imaju kapaciteta da pripreme zanimljivu i zabavnu priredbu sa kojom bi se otvarajuci Dane Kozarca prestavili lokalnoj i siroj zajednici te pokazali svoj rad, kao i probleme koje skola ima, kao sto je grijanje i slicno.

 

 

Kada je u pitanju napredak, onda je za to najbolji primjer projekat koji vec par godina, uz ogroman trud i ulaganja radi nas Jusuf Arifagic, dogadjaj koji bi bio svakako bio broj jedan u ovoj prvoj trecini godine jeste dolazak prvog kontigenta NRF krava iz Norveske u Trnopolje.

Konacno je procurilo, sto bi rekli, krenulo kapati, i ono u sta mnogi nisu vjerovali, ocelo se ostvarivati, stigli su prvi gosti u “hotel” kakvog nema na Balkanu a usudio bih se reci ni u Evropi.

Trebao bih cijeli jedan trac posvetiti ovome projektu kako bi se pokazalo koja je ovdje oprema ugradjena, na koji nacin se ovdje krave tretiraju i kojim ce to kapacitetima u skoroj buducnosti raditi, uz pracenje nauke i najnovijih tehnologija.

Zalosno je samo sto je put, kojim je Juso krenuo, dosta trnovit, i iskreno ja mu se divim nacinu na koji uspijeva sve ovo sprovoditi sa rijeci na djelo

Kad se covjek vrati iz pustinje, Kozara mu ko dzennetska basca izgleda, i tek onda moze vidjeti u kojoj blagodati zivi a kako je malo zahvalan na tome i nesretan u onome sto ima.

Ponekad mislimo da smo veliki a da malo imamo, kukamo i zudimo za vise a kada bi uvidjeli sta su imali i kroz sta su prolazili oni najodabraniji od nas, zasigurno bi se zastidjeli i uplasili da nece kakav kamen s neba pasti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.