Usvojen Nacrt zakona o prebivalištvu u RS

Nacrt zakona o prebivalištvu i boravištu u Republici Srpskoj (RS) usvojen je danas u Narodnoj skupštini RS-a jednoglasno glasovima srpskih poslanika, dok Bošnjaci nisu ni prisustvovali raspravi i glasanju o ovom za njih spornom zakonskom aktu, jer zadire u nadležnosti države BiH.

Usvojen je i zaključak SNSD-a kojim je entitetski parlament obavezao Vladu da, ukoliko stupi na snagu federalni zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto življenja, za narednu sjednicu Skupštine RS-a pripremi odgovarajući akt, kao odgovor na taj potez.
 
Na početku sjednice skupštinski zakonodavni odbor je promijenio formu zakona o prebivalištu i boravištu u RS iz prijedloga u nacrt, što znači da će umjesto usvajanja po hitnom postupku  proći redovnu proceduru.

Bošnjački poslanici nisu prisustvali današnjoj raspravi o Nacrtu zakona o prebivalištvu i boravištu u RS-a, a uime SDPBiH Behzad Čirkin je rekao da se ovdje radi o krupnom kršenju, ne samo ustava države BiH, već i RS. 

Naglasio je da je ovo “još jedna farsa aktuelne vladajuće koalicije u RS i nadobudno zamajavanje glasača pred oktobarske izbore” te “još jedan cirkus, najmanje potreban građanima RS i BiH”.
 
Trećeg dana zasjedanja Narodne skupštine RS-a usvojeni su po hitnom postupku i zakoni o plaćama radnicima obrazovanja, pravosuđa, uprave te unutrašnjih poslova u RS. 

Setom ovih zakona vraćaju se plaće budžetskim korisnicima, na nivo prije smanjenja 2012.godine.

Usvojeni su izmjene i dopune Zakona o poreskom postupku u RS, po hitnom postupku; Zakon o državljanstvu RS; Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja; Zakon o izmjenama Zakona o željeznicama RS; te izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju; o unutrašnjim poslovima; te izmjene i dopune Zakona o apotekarskoj djelatnosti u RS.

Interesantno je da je izjašnjavanje o apsolviranim tačkama kasnilo, jer se čekalo da se u Skupštini pojavi neko iz Vlade RS-a, jer nijedan ministar nije bio na početku glasanja.

Naknadno su se ipak pojavili. 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.