Usvojen Nacrt zakona o prebivalištvu u RS

Nacrt zakona o prebivalištvu i boravištu u Republici Srpskoj (RS) usvojen je danas u Narodnoj skupštini RS-a jednoglasno glasovima srpskih poslanika, dok Bošnjaci nisu ni prisustvovali raspravi i glasanju o ovom za njih spornom zakonskom aktu, jer zadire u nadležnosti države BiH.

Usvojen je i zaključak SNSD-a kojim je entitetski parlament obavezao Vladu da, ukoliko stupi na snagu federalni zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto življenja, za narednu sjednicu Skupštine RS-a pripremi odgovarajući akt, kao odgovor na taj potez.
 
Na početku sjednice skupštinski zakonodavni odbor je promijenio formu zakona o prebivalištu i boravištu u RS iz prijedloga u nacrt, što znači da će umjesto usvajanja po hitnom postupku  proći redovnu proceduru.

Bošnjački poslanici nisu prisustvali današnjoj raspravi o Nacrtu zakona o prebivalištvu i boravištu u RS-a, a uime SDPBiH Behzad Čirkin je rekao da se ovdje radi o krupnom kršenju, ne samo ustava države BiH, već i RS. 

Naglasio je da je ovo “još jedna farsa aktuelne vladajuće koalicije u RS i nadobudno zamajavanje glasača pred oktobarske izbore” te “još jedan cirkus, najmanje potreban građanima RS i BiH”.
 
Trećeg dana zasjedanja Narodne skupštine RS-a usvojeni su po hitnom postupku i zakoni o plaćama radnicima obrazovanja, pravosuđa, uprave te unutrašnjih poslova u RS. 

Setom ovih zakona vraćaju se plaće budžetskim korisnicima, na nivo prije smanjenja 2012.godine.

Usvojeni su izmjene i dopune Zakona o poreskom postupku u RS, po hitnom postupku; Zakon o državljanstvu RS; Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja; Zakon o izmjenama Zakona o željeznicama RS; te izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju; o unutrašnjim poslovima; te izmjene i dopune Zakona o apotekarskoj djelatnosti u RS.

Interesantno je da je izjašnjavanje o apsolviranim tačkama kasnilo, jer se čekalo da se u Skupštini pojavi neko iz Vlade RS-a, jer nijedan ministar nije bio na početku glasanja.

Naknadno su se ipak pojavili. 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.