Planet koji prkosi svim postojećim astrofizičkim teorijama

Ogromni ekstrasolarni planet, ili egzoplanet, otkriven je kako kruži oko jedne daleke zvijezde. No, to nije samo običan egzoplanet – prema postojećim astrofizičkim teorijama o formacijama planeta on ne bi smio postojati.

HD106906b je plinoviti divovski egzoplanet čija je masa 11 puta veća od Jupiterove. No, njegova masa i nije nešto neobično, dosad je otkriveno na stotine masivnih egzoplaneta u našoj galaksiji. Po čemu je onda HD106906b specifičan? Po udaljenosti na kojoj kruži oko svoje zvijezde, a koja je 650 puta veća od udaljenosti na kojoj Zemlja kruži oko Sunca. Iznosi 650 AJ (astronomskih jedinica, engl. astronomical  unit), što zaista zbunjuje stručnjake za astronomiju.

„Ovaj je sustav posebno fascinantan jer nam nijedan poznati model i planeta i zvijezda ne može potpuno objasniti to što vidimo,“ kaže Vanessa Bailey sa Sveučilišta Arizona, Odsjek za astronomiju, autorica istraživanja.

Egzoplanet je otkriven uz pomoć MagAO (engl. Magellan Telescopes Adaptive Optics) u Čileu. Adaptivnu optiku čini sofisticirani sustav laser koje koriste opservatoriji kako bi uklonili ometajuće atmosferske valove dok promatraju noćno nebo. Isti efekt se događa kad pokušamo odstraniti treperenje zvijezda kad noćno nebo gledamo golim okom. Taj efekt treperenja uzrokuju turbulencije u gornjoj atmosferi.

Vodeća teorija o formacijama planeta izvire iz aglomeracije manjih tijela, poput asteroida. Milijunima godina, planeti dobivaju masu tako što njihovo gravitacijsko polje privlači  sve više i više svemirske prašine, asteroida i ostalog svemirskog otpada. Međutim, taj se mehanizam ne može primijeniti na HD106906b – na tolikoj orbitalnoj udaljenosti, taj se proces sporo odvija i čini se nemogućim da bi mogao nastati planet mase 11 Jupitera.

Još jedna teorija dolazi u pitanje pronalaskom ovog planeta. Je li HD106906b tako brzo oformio zbog rapidnog gravitacijskog kolapsa povezanog materijala u protoplanetarnom disku zvijezde? No, taj mehanizam funkcionira samo blizu zvijezde domaćina gdje se može privući puno materijala (no udaljenost od 650 AJ je prevelika da bi se nakupio materijal potreban za kolaps).

Prema Bailey, ostaje nam samo jedno objašnjenje, također problematično. „Binarni zvjezdani sustav formira se kad dva susjedna džepa plina kolabiraju, više ili manje samostalno. Kada nastanu dvije zvijezde one moraju biti dovoljno blizu kako bi postojalo zajedničko gravitacijsko privlačenje koje ih veže u zajedničku orbitu. Moguće je da su u slučaju HD106906 sustava (koji se sastoji od zvijezde HD106906a i planeta HD106906b), planet i zvijezda kolabirali iz dva odvojena plinska džepa, no iz nekog je razloga izvorni plinski džep od kojeg je nastao planet bio siromašan materijalom, te nastalo tijelo nije nikad dovoljno naraslo kako bi se upalilo i postalo zvijezdom.“ Međutim, binarni parovi imaju odnos mase koja nije veća od 10 naprama 1, no i to pravilo planet HD106906b očito krši. „U ovom je slučaju odnos masa veći od 100 naprama 1.“

Pa kako je onda taj 13 milijuna godina star HD106906b nastao? Za sada se ne zna.

Priroda HD106906 zvjezdanog sustava mogla bi  pomoći pri otkrivanju misterioznog postojanja lutajućih egzoplaneta. Kako je ovaj sustav mlad sustav, oko njih su još uvijek prisutne velike količine plina i svemirske prašine. Ovi „ostaci“ planetarne formacije mogli bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju prirode ovog mladog planeta. A to je previše privlačna mogućnost da se ne bi iskoristila. Doslovni gledamo u „svemirsku Petrijevu zdjelicu“ gdje se odvijaju i gdje su prikazani mehanizmi nastanka planeta.

„Svaki novootkriveni planet mijenja naše znanje i pretpostavke o načinima i mjestima formiranja planeta,“ kaže Tiffany Meshkat, s Opservatorija Leiden u Nizozemskoj i koautorica ovog istraživanja. „Otkriće ovog planeta posebno je uzbudljivo jer on kruži strašno daleko od svoje matične zvijezde, što donosi i mnogo intrigantnih pitanja o povijesti, formaciji i o sastavu. Otkrića poput egzoplaneta HD106906b daju nam uvid u dublje razumijevanje različitosti planetarnih sustava,“ zaključuje Meshkat.

( Discovery)

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.