Vrijeme je da bh. građani prestanu biti naivni

Stručnjak za krivično pravo i tranzicijsku pravdu doc. dr. Goran Šimić danas je u izjavi za Fenu, komentirajući epilog ponovnog suđenja Iliji Jurišiću u Beogardu, odnosno izricanje presude identične ranije poništenoj, kazao da je vrijeme da građani u Bosni i Hercegovini "otvore oči" i shvate da su sudovi stvoreni da štite nacionalne interese.

"Šta smo očekivali da će Sud u Srbiji, birajući između interesa žrtava i interesa Republike Srbije odabrati interese žrtava i interese BiH i njenih građana. Trebali bismo se konačno odmaknuti od takve vrste razmišljanja i prestati vjerovati u bajke", kazao je Šimić, naglašavajući da su sudovi ustanovljeni da bi štitili nacionalne interese.

Dodao je da je, praveći paralelu s prethodnim suđenjem, jasno da se ponovila ista stvar te da da će se to ponavljati unedogled.

"Ako nas nije ovo opametilo trebala nas je opametiti tužba BiH protiv Srbije na Sudu pravde u Haagu", konstatirao je Šimić, podsjećajući da ni onda Srbija nije "radila" u korist žrtava i pravde, te da je uskratila Sudu dokumente na temelju kojih bi bilo moguće utvrditi objektivnu istinu.

Mišljenja je da je vrijeme da ljudi u BiH prestanu biti naivni te da se, istovremeno, suoče i sa činjenicom da postoje loše stvari koje su se dogodile "i sa naše strane".

Šimić navodi da bi tužiteljstva i sudovi u BiH trebali uložiti dodatni napor te konačno razriješiti slučajeve poput "Dobrovoljačke ulice" i "Brčanske Malte" po prioritetnom osnovu "i da se, eventualno, državljani BiH koji su umiješani u to i činili zločine, pravedno sankcioniraju i da stavimo tačku na i".

"Ovako mislim da apsolutno dovodimo u pitanje sve ono što radimo i da potpuno naivno očekujemo da će pravda biti zadovoljena prema bilo kome na drugim nacionalnim sudovima", navodi, pitajući se "da li stvarno mislimo da će jednom kada neki "škorpion" dođe u sud u Beogradu, da će taj sud "mrtav, hladan" presuditi da je Vojska Jugoslavije po naređenju Vrhovnog štaba bila poslana u BiH da učestvuje u zločinima u Srebrenici".

Podsjetimo, Vijeće Višeg suda u Beogradu izreklo je jučer presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora po optužnici koja ga tereti za stradanje vojnika bivše JNA na lokalitetu Brčanska Malta u maju 1992. godine, a u predmetu poznatijem po nazivu "Tuzlanska kolona".

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.