Theodor Meron u Tomašici: Stojim pred hororom

 

“Veoma je teško za mene da stojim na ovom mjestu, gdje jedna osoba stoji lice u lice s hororom, koji jedan čovjek može da učini drugom čovjeku”, izjavio je danas u Tomašici kod Prijedora predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron.

Meron je rekao da je počastvovan da je u mogućnosti da ispred ove masovne grobnice može da oda poštu žrtvama i sastane s članovima njihovih porodica.

“Moja je iskrena nada da će rad Tribunala u Haagu i nacionalnih sudova u regionu dovesti počinitelje zločina pred lice pravde i ponuditi izvjestan stepen utjehe za one koji su preživjeli i za porodice onih koji nisu”, rekao je Meron nakon što je obišao ovu najveću masovnu grobnicu dosad otkrivenu.

On je rekao da se nada da će rad međunarodnih i nacionalnih sudova biti komplementaran u naporu da se, zajedno s međunarodnim i domaćim zvaničnicima te civilnim društvom, promoviraju promirenje i ozdravljenje čitavih društvenih zajednica.

Meron je dao i ličnu opasku.

“Ovo mjeste za mene ima i lični značaj. Podsjeća me na mjesto gdje je bio kamenolom, gdje sam proveo svoje djetinjstvo u jednom sličnom logoru, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je moja majka ubijena”, rekao je predsjednik Haaškog tribunala u kratkoj izjavi novinarima u Tomašici.

Nije želio da govori o tome da li će i za zločine u Tomašici odgovarati haaški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, navodeći da ne može da govori o predmetima koji su u toku.

On je nakon obraćanja novinarima nastavio razgovor s porodicama žrtava žločina u Prijedoru, u Udruženju “Izvor”.

Posjeta Merona Prijedoru odvija se u sklopu njegove posjete Bosni i Hercegovini, tokom koje će također učestvovati na konferenciji povodom obilježavanja dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda, u Sarajevu 26. i 27. novembra.

(fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.