21. godišnjica od formiranja 17. Viteške Krajiške brigade

Nizom manifestacija danas je u Travniku obilježena 21. godišnjica od formiranja 17. Viteške Krajiše brdske brigade Armije Republike BiH. Delegacija udruženja građana 17. Viteška Krajiška brigada, Ministarstva odbrane BiH, Federalnog ministarstva za boračka pitanja te predstavnici kantona, općina i boračkih udruženja položili su cvijeće na Centralno šehidsko mezarje u Travniku i na taj način prisjetili se šehida i poginulih boraca 17. Viteške Krajiške brigade, najmobilnije i najofanzivnije brigade u sastavu Armije Republike BiH.

 

Nakon proučene dove na šehidskom mezarju, delegacija ove čuvene brigade predvođena komandantima i generalima Fikretom Čuskićem i Sakibom Forićem

položila je cvijeće u krugu travničke kasarne, gdje je brigada prvi puta postrojena. Svečana akademija, na kojoj je promovisana monografija „Šehidi i poginuli borci 17. Viteške Krajiške brdske brigade“, održana je u Centru za kulturu općine Travnik. O ratnom putu brigade govorili su generali Fikret Čuskić i Sakib Forić.

Kroz četiri ratne godine kroz 17. Vitešku krajišku brigadu prošlo je  6.000 boraca, od kojih je 349 dalo živote za odbranu Bosne i Hercegovine na ratištima  u raznim zonama odgovornosti. Brigada je dobila nazive Slavna, Vitešaka i nosilac je „Zlatnog ljiljana“, a 17 pripadnika ove brigade nosioci su najvišeg ratnog priznanja  „Zlatnog ljiljana“ i više drugih odlikovanja. Uz sve ovo dala je  tri generala, rahmetli Mehmeda Alagića, te Fikreta Čuskića i Sakiba Forića.

 

(avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.