Žene, muškarci i djeca – ubijani i bacani u grobnicu

 

Direktor Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine Amor Mašović kazao je da se ekshumacija nastavlja i da kraj ”nije ni na vidiku”. Forenzičari vjeruju da je pronađena jedna od najvećih, a možda i najveća masovna grobnica u BiH, koja se prostire na čak 3.000 kvadratnih metara. Kako se pretpostavlja, u grobnici su tijela Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom kampanje etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj Bosni.

Svjedoci tvrde da je izvorno na lokalitetu Tomašica bilo pokopano oko 1.000 tijela, no postoje indicije da su neka potom otkopana i sahranjena na drugim mjestima, kako bi se prikrili tragovi zločina.

Begić pojašnjava da je, uz do sada pronađene ostatke u Tomašici, kao i one koji su ranije otkriveni na lokalitetu Jakarina Kosa, na ovom lokalitetu sigurno bilo najmanje blizu 700 osoba.

“Sada želimo pronaći posmrtne ostatke i preostalih od ukupno 1.000 osoba za koje, na osnovu izjava svjedoka, vjerujemo da su ovdje bili ukopani. Želimo otkloniti sve sumnje oko toga koliko se osoba nalazi na ovom lokalitetu, odnosno da pronađemo sve osobe koje su ovdje ukopane”, kazao je Begić, dodajući kako istražitelji žele uraditi što više posla do hladnijih dana i početka padavina.

Prema njegovim riječima, ovi ljudi su ubijani na kućnom pragu, na ulicama, njivama…

“Nije se biralo je li riječ o muškarcima, ženama, djeci, starcima… Svi su redom ubijani bacani u ovu grobnicu. Većina njih je strijeljana”, rekao je Begić.

S tim u vezi, potvrdio je da njegov tim očekuje da će pronaći ostatke 17 djece, od kojih je najmlađa bila 18-mjesečna beba, koja je ubijena zajedno sa njenom majkom, djedom i daidžom.

Institut za nestale osobe (ICMP) je godinama znao za grobnicu u Tomašici, ali ne i tačno mjesto. Otkopavanjima je prethodila istraga koja je trajala više od dvije godine.

Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora.

Najveća do sada otkrivena masovna grobnica je Crni Vrh u istočnoj Bosni, u kojoj je pronađeno 629 tijela. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.