Å ok zbog oslobađanja monstruma s Korićanskih stijena

 

Darko Mrđa, ratni zločinac koji je 2004. godine u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama, pušten je na prijevremenu slobodu.

Kako „Dnevni avaz” nezvanično saznaje u Graničnoj policiji BiH, on je još u petak stigao u Bosnu i Hercegovinu.

Strah za život

Za sada nije poznato nalazi li se Mrđa u svojoj porodičnoj kući u naselju Tukovi u Prijedoru. Niko od članova njegove porodice jučer nije želio razgovarati s novinarima, a nisu dozvolili ni fotografiranje.

Vijest da je na slobodu pušten ovaj ratni zločinac, čije sve žrtve još nisu pronađene, u Prijedoru je dočekana s nevjericom i strahom.

Sudbin Musić, logoraš i sekretar Udruženja logoraša „Prijedor 1992“, za “Avaz” kaže da je iznenađen informacijom da je Mrđa pušten na slobodu.

Dio krivice

– Šokirani smo činjenicom da je on na slobodi. Upravo sada sam na lokaciji na kojoj se nalazi najveća masovna grobnica u BiH, a za čije postojanje dobar dio krivice snosi i Darko Mrđa. Ne znam šta je Tužilaštvo BiH do sada radilo kada su u pitanju činjenice koje se dovode u vezu s etničkim čišćenjem lijeve obale Save. Ne znam kako ćemo moja porodica i ja podnijeti ako on bude boravio u svojoj kući, koja se nalazi u blizini naše, jer će to za nas biti vrlo potresno – kaže Musić.

Ističe da je, nažalost, vrlo malo onih koji su pred licem pravde odgovarali za zločine počinjene u ovom dijelu BiH.

Bol je ista

Edin Ramulić iz Udruženja „Izvor” iz Prijedora smatra da je Mrđa, nažalost, jedan od deset ratnih zločinaca koji su odslužili kaznu, a da, u međuvremenu, nisu nađene žrtve za čiji nestanak oni snose odgovornost.

– Bol porodica je ista, a Mrđa je na slobodi. Ljudi koje je pobio više nikada neće imati priliku da ponovo budu među nama. Nama je bukvalno podmetnuta priča o kaznama, jer su one skoro uvijek umanjene za jednu trećinu – kaže Ramulić.   

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.