Uklonjena spomen-ploča žrtvama rata u Foči

Uklonjena spomen-ploča žrtvama rata u Foči

Fočanska Komunalna policija uklonila je danas spomen-ploču ispred Omladinskog sportskog centra "Partizan" koju su, bez odobrenja, postavila nepoznata lica "u spomen žrtvama ratnih zločina".

Nepoznata lica noćas su ispred Omladinskog sportskog centra "Partizan" postavila ploču na kojoj je na latinici i ćirilici napisano: "Da se ne ponovi u spomen žrtvama ratnih zločina počinjenih na području Foče".

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju opštine Foča Gordan Drakul rekao je da je ploča uklonjena zato što niko nije podnio zahtjev u skladu sa zakonom za njeno postavljanje na javnoj površini.

"Ploču smo uklonili i ona će biti sačuvana i vraćena vlasnicima koji su je postavili ukoliko nam se jave. Za postavljanje ploča potrebno je dobiti odobrenje tako da smo preduzeli mjere prema važećim propisima i uklonili ploču", kaže Drakul.

U Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Srna nije uspjela dobiti informacije šta će preduzeti policija i da li su zaprimili prijavu o nenajavljenom postavljanju ploče.

Radio "Slobodna Evropa" na svojoj veb stranici objavila je saopštenje inicijative "Jer me se tiče" u kojem stoji da je riječ o sinhronizovanoj akciji njihovih aktivista koji su u noći sa petka na subotu postavili ploče u Foči,Konjicu i Bugojnu kao znak sjećanja na žrtve ratnih zločina iz sva tri konstitutivna naroda.

Iz Inicijative ističu da su izrada spomen-ploča, kao i sve dosadašnje aktivnosti, finansirane dobrovoljnim prilozima pojedinaca iz svih naroda, vjera, slojeva društva i opredjeljenja.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.