BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOGA IMAMA

BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOGA IMAMA

 

Poštovana i cijenjena braćo, majke i sestre!

Allahu dž.š. se zahvaljujemo što nas je počastio blagodatima islama i radostima bajrama. Salavat i selam neka je na Muhammeda a.s., na njegov rod i ashabe, te na naše merhume i čestite šehide!

Braćo i sestre!

Danas se veselimo islamskom blagdanu koji naša srca spaja, koji nas čini bližima i dražima. Danas smo sretni i zbog sveukupnog truda kojeg učinismo  i kojeg ćemo činiti radi našeg Gospodara jer je život jednog muslimana posvećen Uzvišenom Allahu. Svaki segment našeg života prožet je islamom.

Baš onako kako to u davna vremena, a u ovim mubarek danima, potvrdi čestiti poslanik Ibrahim a.s. čije riječi stoje u Kur'anu, a koje glase: “Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je narađeno i ja sam prvi musliman.” (El-En'am:162)

Tako i mi, nakon nekoliko hiljada godina iza pravovjernog Ibrahima a.s., svjedočimo i dokazujemo svoju posvećenost i odanost Uzvišenom Allahu. Svjedočimo je odanošću našoj vjeri islamu, našoj domovini Bosni i Hercegovini, našoj rodnoj grudi. Dotično svjedočimo od kad smo spoznali svoju pripadnost islamu, od kad smo izustili časni šehadet, od kad svoje lice spuštamo na tle pred svojim Stvoriteljem.

Ovu istinu svjedočimo i potvrđujemo kao bošnjački narod koji se nije odrekao ni svoje vjere, ni svoga vjekovnog topraka, a ni svoje domovime i svoga identiteta. Svjedočili smo i kad nam je bilo najteže, a i dan danas. Svoju odanost Bogu svjedočimo i ovdje  u Kozarcu, a i svugdje u svijetu.

Svoju ljubav i privrženost rodnoj grudi svjedočili smo i ‘92. godine, svjedočili i tokom minulog rata, a svjedočimo i svojim povratkom, obnovom i očuvanjem na ovim prostorima što smo i u ovim predbajramskim danima dokazali.

 Zato, braćo i sestre, budite sretni i veseli jer pripadate najčestitijem narodu kojeg je ova zemlja dala. Budite ponosni na sebe i svoje! Čuvajte sebe i svoje, a ne dirajte ni u čije! Budite sretni i danas i u ostatku vašega života jer to i zaslužujete! Neka Vas Allah dž.š. nagradi za sav vaš trud i doprinos u radu za bolje sutra svima nama i našim potomcima.

Na kraju, molim Uzvišenog Allaha dž.š. da sva naša dobra djela primi, a loša nam oprosti. Čestitam Vam mubarek bajramske dane sa molbom našem Gospodaru da svima nama podari mnogo dobra, a sačuva nas svakog zla i ovim mubarek danima i u ostatku godine.

Neka Vam je svima BAJRAM MUBAREK OLSUN!

Glavni imam:
Amir ef. Mahić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.