Mašović obišao lokalitet masovne grobnice u Tomašici

 

Amor Mašović, direktor Instituta za nestale osobe BiH obišao je danas područje rudnika Tomašica na kojem je pronađena masovna grobnica za koju se pretpostavlja da krije veći broj posmrtnih ostataka prijedorskih civila i bivših logoraša ubijenih tokom 1992. godine.

„Uslovi rada na ekshumaciji veoma su teški. Riječ je izuzetno dubokoj grobnici, pa radove otežavaju i podzemne vode i neugodan miris od tijela koja su u fazi raspadanja. Ali to je, u jednu ruku, i dobro, jer će olakšati postupak identifikacije“, izjavio je Mašović za Anadolu Agency (AA).

Pojasnio je da je riječ o primarnoj grobnici, no da je u ovom trenutku teško reći koliko ona tijela skriva.

„Utvrđeno je da je ova grobnica uznemirena 1993. godine kada je dio tijela prebačen na lokalitet Jakupova Kosa gdje smo nakon ekshumacije i DNK analize identifikovali 300 žrtava čiji su posmrtni ostaci bili smrskani“, rekao je Mašović.

Naglasio je da je u ovom trenutku nezahvalno davati bilo kakve procjene o broju tijela koje krije grobnica u Tomašici.

„Imamo izvor informacije koji je učestvovao u sahranjivanju u ovoj grobnici i koji govori da se tu nalazi više stotina tijela. Ali, podsjećam, ta je grobnica uznemirena i ne bih želio davati nadu porodicama iz Prijedora u kojem se još uvijek 800 lica vodi kao nestala”, naglasio je Mašović.

Direktor Instituta za traženje nestalih BiH kazao je da se “nada da će Tužilaštvo BiH dobiti sredstva od Vijeća ministra BiH kako bi se započete ekshumacije mogle nastaviti do kraja ove godine”,

“Riječ je lokalitetu u Buća Potoku u Sarajevu, jezeru Perućac i ovdje u Tomašici“, zaključio je Mašović.

Istovremeno u nevladinoj organizaciji “Izvor” iz Prijedora, koja okuplja porodice žrtava iz proteklog rata, smatraju da se „predugo čekalo sa otvaranjem ove grobnice“. Oni navode da je odmah nakon otkrivanja grobnice na Jakupovoj kosi trebalo i u Tomašici početi s traženjem masovne grobnice i smatraju da je za to odgovorna Komisija za traženje nestalih BiH.

„Još veću  odgovornost  i sramotu zbog činjenice da porodice tolike godine traže svoje srodnike snose i mještani Tomašice i okolnih zaselaka, jer se njihove kuće nalaze na 200-300 metara od ove grobnice. Oni su znali za to i sve ove godine šutili. Strašno je sve to, jer je tu, u neposrednoj blizini, škola, ljudi imaju voćnjake, njive, njihova djeca tu rastu i igraju se“, izjavio je za AA Edin Ramulić, predstavnik NVO “Izvor”.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.