Rudnik Tomašica krije posmrtne ostatke 600 tijela?

 

Iistražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) danas su nastavili potragu za, kako se, pretpostavlja velikim brojem ubijenih koji se nalaze na lokalitetu rudnika Tomašica kod Prijedora.

Direktor Instituta Amor Mašović kazao je za Anadolu Agency da se još uvijek utvrđuju dimenzije grobnice, te da još nije započelo iznošenje tijela.
On je kazao kako se još uvijek ne može reći da li se u grobnici nalazi nekoliko desetina ili nekoliko stotina tijela, ali da se sigurno radi o jednoj od većih masovnih grobnica u protekloj deceniji.

Mujo Begić, šef Područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH, koji se nalazi na terenu, rekao je za Anadolu Agency kako će sutra u iskopavanje grobnice biti uključene i dodatne mašine, jer se tijela stradalih nalaze na velikoj dubini.

”Ne možemo govoriti o broju žrtava. Mi znamo nepobitne činjenice, a to je da je na ovu lokaciju dovezeno otprilike preko 900 posmrtnih ostataka žrtava. Dio tijela je izmješten, grobnica je opljačkana još 1993. godine. Našli smo ranije oko 310 tijela na lokalitetu Jakarina Kosa. Ostatak tijela je, vjerujemo, tu, ali teško je bilo šta u ovom trenutku reći”, kazao je Begić.

Uzme li se u obzir broj tijela koji su dovezena u rudnik Tomašica, kao i to koliko ih je pronađeno na drugim lokacijama, postoji mogućnost da ova grobnica krije posmrtne ostatke do 600 tijela. No, to tek trebaju potvrditi iskopavanja koja su toku.

Begić je kazao da su istražitelji došli do tijela, te da će do kraja sedmice započeti s izvlačenjem tijela.

Pretpostavlja se da se u grobnici nalaze posmrtni ostaci Bošnjaka ubijenih u prijedorskim logorima i drugim lokacijama u okolici tog grada.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.