Kampovanje u bivšem logoru “Trnopolje”

 

Logor Trnopolje je jedan od 3 zloglasna logora na području prijedorske opštine, kroz koji su u periodu od maja do novembra 1992. godine prošle na hiljade zatvorenika. Svjetska javnost je saznala za postojanje logora Trnopolje petog avgusta te iste godine, nakon što su novinari ITN-a otkrili njegovo postojanje.

Pozivamo javnost da nam se pridruže ove godine u obilježavanju ovog datuma na autentičnom prostoru bivšeg logora, kako bi se na jednu noć podsjetili na uvjete u kojima su boravili zatvorenici.

Učesnici/ce će prisustvovati neformalnom programu, projekciji filma, kao i otvorenoj diskusiji. Podsjetit ćemo se zašto je važno braniti pravo na sjećanje, zašto još uvijek postoji negiranje zločina, i kako utjecati na kulturu sjećanja u postratnoj BiH? Zdrav i otvoren razgovor na ovu i druge teme će se voditi tokom kampovanja.

Gosti i predavači: Almir Alić (ICTY), koji ce držati interaktivnu prezentaciju o povredama humanitarnog prava,, te književnosti, koristeći Selimovićevu “Tvrđavu” kao medij kroz čiju analizu se prisutnima približava koncept ratnog zločina seksualnog nasilja. Kvalitet književnog djela se mjeri po univerzalnosti njegove poruke, i tu je Selimović detektirao elemente koji konstruišu zločin, što je docnije literarno proskribirao kroz nesretnu sudbinu svojih likova.

Goran Šimić, autor knjige “Suđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini”. Svojim djelom autor nastoji doprinijeti normalizaciji postkonfliktnog društva, dajući odgovore na pitanja koja se direktno tiču marginalizacije bh društva, nastale kao derivat prošlih dešavanja, stavljajući akcenat na dvije skupine “žrtve”, te “zločince”. Promociji knjige, nastale kao rezultat višegodišnjeg naučnog istraživanja, imat ćemo priliku prisustvovati petog, u Trnopolju.

Dodjela Medjunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida Udruzenja Prijedorcanki “Izvor”

Projekcija dokumentarnog filma “Slijepa Pravda”, nakon koje ćemo ostaviti slobodan prostor za diskusiju, te druženje.

Hrana i osvježenje će biti servirano tokom noći.

Pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže ove noći u Trnopolju, da provedemo noć zajedno u sjećanju i reflekciji, te da svojim prisustvom daju doprinos razvoju kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini.

Udruženje građana Optimisti 2004-Kozarac i Udruženje Prijedorčanki ”IZVOR”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.