Zajednički ispraćaj za 48 prijedorskih Bošnjaka

 

Porodice stradalih, prijatelji, rodbina i preživjeli stradalnici danas su se na stadionu Poljana u Prijedoru, na 12. dan mjeseca Ramazana i jedanaestoj kolektivnoj  dženazi, s velikim bolom i tugom  oprostili  od 48  ubijenih prijedorskih Bošnjaka čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz preko 20 masovnih i pojedinčnih  grobnica i identifikovani u  Šejkovači kod Sanskog Mosta.

Među žrtvama su najstariji  šehid Muharem Grozdanić koji je ubijen u 68 godini i  najmlađa petnaestogodišnja djevojčica Zlata Hrnić čiji su posmrtni ostaci nađeni u grobnici u Vukosavlju stotinama  kilometra daleko od mjesta stradanja.

Smail Bešić oprostio se od svoja tri brata, Hase i blizanaca Nihada i Suada, Besima i Mirsad Kadirić od dva brata Samira i Ferida, Ismet Dedić i Senada Čirkić od roditelja Rejhana i Razije Sikirić…. Među ubijenim su i tri žene i tri maloljetna šehida…čija je imena pročitala djevojčica Emina Delkić.

U ime porodica od šehida se u potresnim stihovima oprostila Mitheta Delkić. 

Klanjanje dženaze za nevino ubijene prijedorske Bošnjake  predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji je kazao „da nažalost  danas ovdje u Prijedoru svjedočimo o zlu koje se dogodilo.“

-Trebali smo svjedočiti o dobru, ali svjedočimo zločinu koji se dogodio nad nevinim ljudima. Ove naše dženaze koje obavljamo od Srebrenice do Prijedora su u stvari naše svjedočenje i naše podsjećanje koliko ljudsko zlo može biti veliko, koliko može biti snažno i koliko mu se trebamo svi zajedno odupirati. Pred nama je vrijeme kada trebamo spoznavati zlo i njemu se okretati hrabrije i pokušati ga pobijediti u sebi, a onda ga sprečavati i oko sebe, kazao je u Prijedoru reis Kavazović i poručio „da trebamo biti bolji ljudi, da trebamo  jedni prema drugim osjećati bliskost i jedni prema drugima činiti dobro“ .

Prisutnim su se obratili i Merzuk efendija Hadžirušidović, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor, te bihaćki Muftija Hasan efendija Makić.

Nakon zajedničke dženaze tužne povorke s tabutima ubijenih prijedorskih Bošnjaka uputile su se na osam šehidskih mezarja, u Bišćane, Čarakovo, Hambarine, Kamičane, Rakovčane, Rizvanoviće, Skelu i Zecove gdje su žrtve konačno našle smiraj.

Ubijeno preko 1.800 nevinih ljudi

Posljednjih nekoliko godine kolektivne dženaze u Prijedoru organizuju se na 20. juli , kako bi se pažnja nadležnih istražnih organa ali i društva u cjelini skrenula  na zločin koji je počinjen u šest naselja s lijeve obale Sane kod Prijedora.

Od 20. do 25 jula 1992. godine ovdje je ubijeno preko 1.800 nevinih ljudi, među kojim nemali broj djece, žena i staraca i sa svojih ognjišta protjerano oko 15.000 Bošnjaka.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.