Kozarac.ba

Karadžiću će se suditi za genocid!

U 15.05, u sudnici 3 Haaškog tribunala, odlučeno je da će se Radovanu Karadžiću suditi za genocid.Ovim je odbačen njegov zahtjev za oslobađajućom presudom.

"Žalbeno vijeće, imajući u vidu pismene podneske strana i argumente koje su iznijeli na žalbenom pretresu 17. aprila, na otvorenoj sjednici, djelimično odobrava prvi, drugi i treći žalbeni osnov Tužilaštva. Pretresno vijeće pogriješilo je zaključivši da nema dokaza da bi razuman presuditelj o činjenicama mogao zaključiti da se dogodila radnja u osnovi djela genocida hotimično nametanje uslova smišljenih da izazovu duševno uništenje žrtava", rečeno je tokom izricanja.

Predmet je vraćen Pretresenom vijeću.

Ovim je ponovno vraćena prethodno ukinuta tačka optužnice protiv Karadžića u Hagu, prema kojoj su snage bosanskih Srba u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Bošnjake i Hrvate ”unište u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe”, tj. izvrše genocid.

Odluka se ne odnosi na genocid u Srebrenici za što Karadžić nije oslobođen u junu prošle godine. Karadžić je upravo, na osnovu prve odluke Pretresnog vijeća koje je ukinulo nekoliko tačak optužnice, zahtijevao oslobađajuću presudu, po svim tačkama optužnice (u skladu s pravilom 98bis Pravilnika*).

Na čelu Žalbenog vijeća, koje je odlučivalo o njegovom zahtjevu, bio je sudac Theodor Meron. Podsježamo da je Pretresno vijeće krajem juna prošle godine oslobodilo Karadžića optužbi za genocid u nekoliko bh. gradova, osim Srebrenice.

*Pravilo 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda predviđa da će, po završetku izvođenja dokaza optužbe, Pretresno vijeće usmenom odlukom, nakon što sasluša usmene argumente strana, donijeti oslobađajuću presudu po bilo kojoj od tačaka optužnice ukoliko nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.