Karadžiću će se suditi za genocid!

U 15.05, u sudnici 3 Haaškog tribunala, odlučeno je da će se Radovanu Karadžiću suditi za genocid.Ovim je odbačen njegov zahtjev za oslobađajućom presudom.

"Žalbeno vijeće, imajući u vidu pismene podneske strana i argumente koje su iznijeli na žalbenom pretresu 17. aprila, na otvorenoj sjednici, djelimično odobrava prvi, drugi i treći žalbeni osnov Tužilaštva. Pretresno vijeće pogriješilo je zaključivši da nema dokaza da bi razuman presuditelj o činjenicama mogao zaključiti da se dogodila radnja u osnovi djela genocida hotimično nametanje uslova smišljenih da izazovu duševno uništenje žrtava", rečeno je tokom izricanja.

Predmet je vraćen Pretresenom vijeću.

Ovim je ponovno vraćena prethodno ukinuta tačka optužnice protiv Karadžića u Hagu, prema kojoj su snage bosanskih Srba u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Bošnjake i Hrvate ”unište u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe”, tj. izvrše genocid.

Odluka se ne odnosi na genocid u Srebrenici za što Karadžić nije oslobođen u junu prošle godine. Karadžić je upravo, na osnovu prve odluke Pretresnog vijeća koje je ukinulo nekoliko tačak optužnice, zahtijevao oslobađajuću presudu, po svim tačkama optužnice (u skladu s pravilom 98bis Pravilnika*).

Na čelu Žalbenog vijeća, koje je odlučivalo o njegovom zahtjevu, bio je sudac Theodor Meron. Podsježamo da je Pretresno vijeće krajem juna prošle godine oslobodilo Karadžića optužbi za genocid u nekoliko bh. gradova, osim Srebrenice.

*Pravilo 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda predviđa da će, po završetku izvođenja dokaza optužbe, Pretresno vijeće usmenom odlukom, nakon što sasluša usmene argumente strana, donijeti oslobađajuću presudu po bilo kojoj od tačaka optužnice ukoliko nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.