KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Iako se nekada ucini da vrijeme stoji i da smo zapeli negdje u 93, ipak dan za danom i nanizaju se dogadjaji, otvore se putevi, dese aktivnosti i kad covjek ovako, zastane malo i pogleda iza sebe vidi kako zivot neumoljivo i sigurno gazi.

Po povratku iz Norveske uslijedio je 31. maj i Dan bijelih traka, predvodjeni inicijativom Jer me se tice, u Prijedoru je organizovana izvrsna komemoracija, koja je nazalost i ovaj put jedino zasmetala nasem nacelniku, kojem ocito nedostaje medijske paznje pa se oglasio i pokazao svoje “novo” homofobijsko lice koje je izgleda dugo krio ispod vela nacionalizma i vjerske mrznje.

Ono sto se dogodilo 31. maja u Prijedoru, samo je pocetak promjena koje iz dana u dan postaju sve realnije, iako je to dug i bolan proces ipak je krenuo, jer najteze je promeniti ljudsku svijest a cini mi se da je to danas gradjanima Bosne i Hercegovine najpotrebnije, kao i onoj jednoj trecini raseljenih i prognanih, koji danas obiljezavaju svoj dan…

To jednim dijelo dokazuje i ovaj nastavak saradnje udruzenja Optimisti2004-Kozarac i Cistog srca i Kvarta iz Prijedora, koji zajedno ovih dana pripremaju projekat koji bi se trebao realizovati ove godine pod pokroviteljstvom Vijeca Evrope.

Pored ovoga, kao sto ste imali prilike vidjeti ova omladina zajednicki djeluje u svim svojim aktivnostima, tako su nedavno Optimisti isli u Prijedor da daju krv i da podrze akciju Cistog Srca, koji su opet zajedno sa Kvartom bili u Kozarcu i pomagali u realizaciji K.O.R.A.-e.

Od 1. do 5. jula 2013. godine Inicijativa mladi za ljudska prava iz Sarajeva zajedno sa udruzenjima Izvor, Cisto srce i Optimisti2004, organizovace cetvrti regionalni Kamp mladih-Kozarac, sto ce biti daljnja prilika za nastavak i razvijanje saradnje ovih udruzenja, posebno u procesu suocavanja sa prosloscu i razgovaranju o teskim temama iz proslosti, kako bi se nasla zajednicka bolja buducnost zasnovana na istini i na cinjanicama.

Mladi aktivisti ucestvovali su zajedno i na protestima u Banja Luci i u Sarajevu pred Parlamentom Bosne i hercegovine.

Kao sto rekoh, to je tek pocetak procesa koji je zahvatio jedan dio populacije, dok se drugi bore za goli zivot i pripremaju za predstojecu zimu.

Putujuci neki dan do Sarajeva, vidio sam skoro isti prizor na sve strane, trava se ili kosila ili prevtala ili balirala i prevozila i poljprivrednici su se razletjeli na sve strane da iskoriste ovih nekoliko suncanih dana, koji su se vec pretvorili u paklene tropske vrucine.

Nakon rada na njivi, malo opustanja na bazenu dobro dodje, pogotovo u ova doba kada i nisu velike guzve.

Sjecam se da sam jednom pisao da je u Kozarcu dosta monotono te da smo poceli rekreativno igrati tenis, nesto slicno se desava i ovih dana s tim da to vise ni u sali nije rekreacija, momci su postali profesionalci i tenis se prasi u sesnaest 🙂

Sto bi rekli: ljeti igramo, zimi reketiramo 🙂

 

Sta da kazem, tesko je al se zivi 🙂

 

Like za promjene! 😉

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.