Posjeta ambasadora Austrije u BiH Austronetu

 

U subotu 15. juna 2013. godine u Kozarcu je bio ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Donatus Kek koji je posjetio firmu Austronet i izjavio je da su austrijske kompanije veoma zainteresovane za investiranje u Bosnu i Hercegovinu, a posebno u dijelove koji će uskoro biti veoma blizu granice EU.

„Austrijske kompanije sa pažnjom posmatraju ovaj dio BiH, budući da će ovdje biti granica sa EU veoma blizu, a osim zainteresovanosti za poslove infrastrukture i gradnje autoputeva koji su garancija da će svaki posao biti brže i lakše obavljen, zainteresovane su za otvaranje firmi za rad na završnim proizvodima“, istakao je Kek.

On je dodao da je više puta boravio u prijedorskom „Austronetu“ koji je šampion međunarodne saradnje i modernom tehnologijom proizvodi robu po svjetskim standardima.

„To je investicija Austrije vrijedna oko 5,5 miliona evra koja je poboljšala izvoznu sliku BiH, a što je veoma bitno za jednu zemlju koja ima manje od 50 odsto pokrivenosti uvoza izvozom“, rekao je Kek.

On je dodao da firme „Austronet“ i „Austroterm“ u Bihaću stavljaju Austriju na prvo mjesto investicionih zemalja u BiH.
.

Direktor „Austroneta“ Enes Kahrimanović rekao je da je „Austronet“ počeo sa radom 2007. godine i to sa jednim radnikom, a sad šest godina kasnije ima 53 radnika.

„Imamo 8.000 metara kvadratnih proizvodnog prostora i uložili smo u proteklom periodu oko 10 miliona KM. To je doprinijelo da smo 2010. godine bili najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini, a ove godine smo među 100 najvećih firmi na rang listama mnogih poslovnih novina“, istakao je Kahrimanović.

On je potvrdio da 96 odsto proizvodnje koju čine zaštitne mreže za poljoprivredu i građevinarstvo, te sunčana jedra, posredstvom matične kuće u Austriji stiže na tržište EU i mnogo šire.

„Austronet“ proizvodi za poznate građevinske firme kao što je „Baumit“, „Štrabag“, „Fekl“, „Vilson“, „Hed“, „Adidas“, te „BNP Paribas“, koji je najveći sponzor teniskih turnira.

„Naše mreže bile su prošle godine na sporednim terenima `Rolan Garosa`, a opremamo i koncertne bine kao što je bilo na koncertu `Metalike`, Robi Vilijamsa, te bine na velikim takmičenjima kao što je Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Njemačkoj, kasnije i u Južnoafričkoj Republici, Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj“, rekao je Kahrimanović.

Ambasadoru Austrije u BiH ovo je bila oproštajna posjeta tokom koje je obišao mjesto bivšeg logora Trnopolje, Šehidsko mezarje u Kamičanima te na kraju muzej i spomenik na Mrakovici.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.