Prva žrtva JMB-a! PREMINULA BERINA HAMIDOVIČ

Berina Hamidović, beba od mjesec i po, preminula je u Beogradu, gdje se nalazila na liječenju, saznaje Klix.ba. Otac Edin kaže da je njegovo dijete bilo žrtva administracije.

Berina je rođena 17. marta ove godine. Dijagnosticirana joj je traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla da jede. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspješna, upućena je u Beograd. Međutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni pasoš, dok su oboje roditelja nezaposleni. Edin Hamidović u razgovoru za naš portal kaže da je za prikupljanje novca najzaslužniji njegov komšiluk na Ilidži.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

"Iako je dijete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebala biti obaviještena da na tom graničnom prijelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici niko nije obavijestio da dolazimo", ispričao nam je ožalošćeni otac.

"Rekli su: ‘Otkud mi znamo da vi ne trgujete djecom’. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gdje su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa uraditi. Morali smo ih zamoliti da oni nazovu Graničnu policiju i kažu im da će sanitetsko vozilo doći na taj granični prijelaz", s tugom se prisjetio Hamidović dešavanja otprije mjesec dana.

Kad su konačno uspjeli doći do Beograda, u tamošnjoj bolnici pojavili su se novi problemi.

"Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti da plate liječenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslana na operaciju, te su nam rekli kako će to oni riješiti pravnim putem", rekao je Hamidović.

Berina je potom dobila sepsu.

Preminula je 13. juna, a dženaza će joj biti klanjana u ponedjeljak, 17. juna u 14 sati na groblju Vlakovo.

Malena Berina Hamidović jedna je od beba koje zbog nerada političara u našoj zemlji nisu mogle dobiti jedinstveni matični broj. Podsjetimo, privremeno rješenje ovog problema Vijeće ministara BiH donijelo je pod pritiskom građana koji su danima protestovali ispred Parlamenta BiH i to nakon vijesti da tromjesečna Belmina Ibrišević ne može na operaciju jer nema JMB. Belmina se s majkom nalazi u bolnici u Stuttgartu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.