Veličanstveno okupljanje građana u Sarajevu

 

Blizu 10.000 građana iz brojnih gradova BiH okupilo se danas u Sarajevu ispred zgrade institucija BiH dostajnstveno i mirno tražeći hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB).

U 12:00 sati počeo je protest, a u Sarajevo su stigli Banjalučani, Zeničani, Prijedorčani, Mostarci, Tuzlaci… Podršku protestima dali su poljoprivrednici, penzioneri, Udruženje nezaposlenih osoba, a taksisti kompanije Sarajevo taxi protestnom vožnjom podržali su građane BiH koji protestuju već sedam dana. Mirni protesti održani su i u brojnim gradovima BiH.

Tokom protesta u Sarajevu zatraženo je hitno usvajanje Zakona o JMB, ali i rješavanje slučaja “Sejdić Finci”, također, ponovljeno je da traže formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana. Također, od političara se traži i odricanje od 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda te da učesnici protesta za JMB ne budu krivično gonjeni.

Kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona sarajevo, incidenata tokom protesta nije bilo.

Uz muziku, pjesme Damira Imamovića i grupe Dubioza kolektiv, okupljeni su plesali i pjevali, ali i političarima poslali jasnu poruku – Dosta nam je, želimo promjene, želimo dostojanstven život! Najviše su se obrušili na člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je nedavno izjavio da demonstranti ruše imidž BiH te da umjesto na ulice izađu na izbore 2014. godine. Njemu su poručili da on ima sabura do 2014. godine, odnosno da se on strpi.

Dok su trajali protesti u Sarajevu, podrška je stizala iz brojnih zemalja svijeta – Palestine, Italije, Švicarske, Irske…

Zvanično, protesti su završeni u 16:00 sati, no organizatori nisu pozvali okupljene da se raziđu, tako da je ispred institucija BiH ostalo nekoliko hiljada građana.

Istaknuto je da će se protesti nastaviti, a građani su pozvani da svaki dan dolaze na “kafu za JMB” ispred Parlamenta BiH. Nadležnima su dali rok da do 30. juna usvoje zakon o JMB.

Spomenimo i to da uprkos svim problemima, građanima BiH ni ovoga puta nije falilo smisla za humor tako da na protestima viđene brojne zanimljive parole poput: “Nećemo ZMBT, hoćemo JMBG”, “Ja došo nako”, “Nismo ovce, čobani napolje”, “Bakire, Game of Thrones je jedino što čekamo do 2014.”..

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.