Ipak se (p)okrece!

Poljak Abaz pise:

Daleke 1975. godine, krajem juna mjeseca kad su dani najduzi, dolazeci jedno jutro na posao i kad sam usao u kiosk, bio sam jako iznenadjen kad me je Sunce direktno "udarilo" u oci!

Znajuci da se je istom "rodilo" i da bi trebala biti sjena od kuce r. Bande, nisam mogao vjerovati svojim ocima! Izisao sam napolje da provjerim gdje se tacno nalazi, i ponovo mom iznenadjenju nije bilo kraja! Sunce je skoro "dodirivalo" Kozaracki kamen!

Toliko puta, iduci na posao, gledao sam radjanje Sunca, i tacno sam znao iznad kojeg brijega izlazi. Samo da pojasnim, ni tad ja ne bi primjetio nista neobicno, ali posto je nastalo ferije, ucenici su "ogolili" moje izloge, romani i novine su isli k'o vruc somun! Cijeli dan, dok sam bio na poslu, razmisljao sam: "kako je to moguce, Bandina kuca je okrenuta priblizno Sjever-Jug!

Odlucio sam sljedeceg jutra obratiti paznju na Sunce kad budem isao na posao, a obicno sam isao preko "Bahrini njiva". Prvo sam dobro pogledao gdje je "udarilo" rumenilo prije izlaska i to je bilo negdje na sredini izmedju Lisine i Kozarackog kamena. Dok sam stigao na pola puta, i Sunce je vec bilo iznad Kozare. Negdje na pola puta, tacnije prije Kesanovog sljivara, ono sto sam vidio me je sokiralo! Sunce se pocinje kretati u pravcu Kozarackog kamena, ne, tu nije bilo greske! Bar u jutro nisam bio pijan.

Znajuci kakva je carsija, nikom nisam rekao za ovo moje otkrice nego sam nastavio posmatrati. Drugi moj cilj je bio Mjesec, isto! Zatim zvijezde, isto! I na kraju mljecni put, isto! Kompletna vasiona!

Da ipak budem siguran, napravio sam jedan ogled sa kompasom, i kompas mi je pokazao razliku u sjeni za nekih 45 stepeni! To sam drzao u "sebi" dugo vremena, kao sto rekoh, carsija te moze uzdici, ali i proglasiti ludim!

Kad je g. Gunic izdao knjigu "Kozarac i Kozarcani", on spominje Italijanskog putopisca Rudolfa Maldinija i njegovo vidjenje polozaja Kozarca. "Maldini dalje navodi da Kozaracki kamen lezi istocno od Kozarca. Maldini nije imao kompas".

Moj zakljucak je taj da je Maldini bio u Kozarcu bas u vrijeme kad su dani najduzi, tako da je vidio isto sto i ja kad sam prvi put ovo otkrijo!

E tad sam bio 100% siguran da sam otkrijo nesto veliko!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.