Zločin je zločin, ma koliko šutjeli o tome

 

U Prijedoru je danas održana  manifestacija obilježavanja Dana bijelih traka, na kojoj se okupilo nekoliko stotina Prijedorčana i njihovih prijatelja iz Hrvatske, Srbije i BiH okupljenih u koaliciji “Jer me se tiče”.

Cilj današnjeg okupljanja jeste sjećanje na 31. maj 1992. godine, kada su lokalne vlasti Prijedora izdale proglas u kojem je nesrpskom stanovništvu naređeno da na prozore svojih domova izvjese bijele čaršafe, te da se na ulicama mogu kretati isključivo sa bijelom trakom na rukavu.

Istovremeno, ova manifestacija ima za cilj da još jednom pozove vlasti Prijedora i Republike Srpske da se suoče sa zločinima počinjenim nad nesrpskim stanovništvom na području opštine Prijedor, ali i da se omogući dostojanstveno obilježavanje njihovoga stradanja i postavljanje spomen-obilježja svim žrtvama.

Iako je policija izdala zabranu mirne šetnje, aktivisti koalicije “Jer me se tiče” su ipak  prosli ulicama Prijedora u mirnoj šetnji.

Nakon okupljanja na glavnom gradskom trgu, i citanja zahtijeva gradskim vlastima, polozene su 103 ruze za 103 ubijene djece Prijedora.

Ruze polozene na tlo jer gradske vlasti ne dozvoljavaju izgradnju spomenika kojim bi se obiljezilo stradanje 3173 zrtve nesrpske nacionalnosti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.