Džuma…

 

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

Zahvala pripada samo Allahu, Gospodaru svih svjetova, a pozitivni ishodi su samo za bogobojazne, neprijateljstvo se izražava samo prema nepravednima. Svjedočim da nema drugog istinskog boga osim Allaha Jedinoga, koji sudruga nema, i svjedočim da je naš predvodnik i vjerovjesnik Muhammed Njegov rob i poslanik, koji je poslan kao milost svim svjetovima, neka ga Allah blagoslovi i dadne mu blagodati, kao i njegovoj časnoj i čistoj porodici i svim njegovim ashabima, tabiinima, i onima koji ih slijede po dobru do Sudnjega dana.

O vjernici, islam je veza ovog ummeta. Islam je čvrsto uže između ovog ummeta i njegovog Gospodara, stoga je neophodno da se uhvatimo za njega, jer posljednje generacije ovog ummeta bit će na pravom putu ukoliko budu prakticirale ono što su prakticirale prve generacije. Iman zahtijeva da čovjek spozna granice kod kojih treba zastati i znakove kod kojih bi trebao stati. Trčanje za svakom strasti, bez ikakvih mjerila, neće donijeti ni slavu, niti povratiti istinu. Ummet kojeg savladaju njegove strasti i zablude tako da zaboravi ono čime je zadužen i nastavi se povoditi za njima, neće biti upućen na istinu. Takav ummet neće biti pod Allahovom protekcijom, niti će biti sposoban da ponese odgovornost i emanet.

Kako li je samo lijep, veličanstven, lahak i čvrst ovaj šerijat – zakon koji ima svoja pravila koja ga određuju. Šerijat ima svoje temelje, principe na koje se vraća. Šerijat potječe od Gospodara, ima svoj cilj, dolazi od Allaha, a cilj mu je Allahovo zadovoljstvo, kao i postizanje onoga što je Allah obećao.

O vjernici! Zahvala na ovim blagodatima i motiv ostanka šerijata jeste da se za njega pridržavamo, te da ne budemo nemarni prema njemu ili da ga zapostavljamo. Čovjek treba znati da ga je Allah odabrao između ostalih ljudi i dao mu ove odlike, pa je zato, kao vid zahvale na tome, dužan da se u potpunosti pridržava njegovih pravila i da čini ono što je Allah naredio i izbjegava ono što je zabranio.

Također,  gledajući na nastojanje postizanja dobra i poziv drugih u vjeru, čovjek treba pozivati druge u nju sa mudrošću i lijepim govorom, verbalno i svojim postupcima, pisanom i izgovorenom rječju. Zato neka njegove riječi ne budu u suprotnosti sa djelima, i neka njegov poziv bude u skladu sa uputom i znanjem, a ne smije biti zasnovan na neznanju i strasti.

Allahu, smiluj nam se, jer Ti si prema nama milostiv i nemoj nas kazniti, jer Ti to uvijek možeš.

Allahu, daj ovom ummetu razboritost s kojom će oni koji su Ti pokorni biti ponosni, a nepokorni biti upućeni, s kojom će se naređivati dobro i odvraćati od zla. Slava Tebi pripada, Gospodaru ponosa, u odnosu na ono što oni iznose. Neka je mir na sve poslanike i neka je zahvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.