PRIJAVITE SE ZA VIDEO ARHIV

 

Bili ste prisilno zatočeni u nekom od logora? Pred vama su zlostavljali nekog? Vi sami ste bili izloženi fizičkoj i psihičkoj torturi? Žrtva ste mučenja, seksualnog zlostavljanja ili silovanja? Bila vam je uskraćena medicinska pomoć? Ograničili su vam kretanje i bili ste izloženi zastrašivanju? Dobili ste otkaz na poslu zbog etničke pripadnosti? Preživjeli ste granatiranje vašeg naselja ili su vam naoružane osobe upadale u kuću, stan? Protjerani ste, opljačkani, oduzeta vam je imovina? Odrasli ste u porodici koja je opterećena ratnom traumom zbog gubitka člana porodice? Bili ste svjedok kršenja ljudskih prava vaših sugrađana drugačije etničke pripadnosti u ratu? Prijavite se da sudjelujete u projektu ”Video arhiv zločina protiv čovječnosti u Prijedoru” kako bi Vaša priča ostala za buduće generacije.

Kroz realizaciju tog projekta Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” uz pomoć digitalne tehnologije nastoji da sačuva svjedočanstva o zločinima počinjenim nad građanima Prijedora u periodu 1992-1995. Ovaj projekat treba znatno unaprijediti izgradnju kulture sjećanja u ovoj opštini kroz dokumentovanje svjedočanstava građana opštine Prijedor o ubistvima, istrebljenju, silovanjima, prisilnom zatočavanju, mučenju, deportacijama i drugim oblicima teškog kršenja ljudskih prava u toku prošlog rata.

Ovo je prilika za žrtve i svjedoke udruženog zločinačkog poduhvata u Prijedoru od 1992. do 1995. godine da njihova iskustva budu zabilježena na audio i video zapisu ali istovremeno ovo je i prilika da o stradanju civila progovore i ljudi koji nisu sami bili izloženi progonu i patnji.

Izrada ove arhive je od neprocjenjivog značaja za buduće generacije istraživača, kao i djecu preživjelih, koji će se na taj način moći informisati o historiji Prijedora. Snaga ovog projekta je u tome sto se ljudima pruža prilika da ispričaju svoju ličnu priču koja će biti dio muzejske postavke ili digitalnog memorijalnog centra i na taj način ostavljena kao svjedočanstvo o patnjama Prijedorčana u ratnom periodu devedesetih godina.

Ukoliko želite učestovati u projektu molimo Vas da ispunite obrazac koji ćete dobiti idući na link, kako bismo Vas mogli kontaktirati i ugovoriti sastanak za pripremni intervju.Vaši odgovori će biti zaštićeni od javnosti i biće korišteni jedino u svrhe ovog projekta.

https://docs.google.com/forms/d/1JP05_UzUWK1tIyMW8FsCjHH6QT_ePGzwccRTncQ_q7k/viewform

Sve dodatne informacije možete dobiti na izvorarhiv@gmail.com ili na telefon 052242590.

Press Izvora

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.