Najmanje polovina stanovništva Bošnjaci, Srba 32 odsto, Hrvata 12 odsto

Najmanje polovinu stanovništva Bosne i Hercegovine čine Bošnjaci, drugi po brojnosti su Srbi – 32 posto, 12 posto populacije izjasnilo se kao Hrvati, a u kategoriju „ostali" svrstalo se šest posto građana, brojke su izvedene iz probnog popisa provedenog u našoj zemlji od 15. do 29. oktobra prošle godine, piše današnji Dnevni Avaz.

Iako statističke institucije nisu javno obznanile te podatke, to se tvrdi u analizi podataka s probnog popisa koja je u posjedu „Dnevnog avaza", a koja je sačinjena na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, statističke institucije Republike Srpske.

Neoficijelni dokument navodno je dostavljen samo probranim političkim faktorima iz manjeg entiteta te nekim međunarodnim zvaničnicima.

U ovoj se tajnoj analizi, koja je pod oznakom „samo za internu upotrebu", zaključuje da će popis stanovništva, planiran za oktobar ove godine, pokazati još i veći procent Bošnjaka, ali da se usvajanjem otvorenog ili poluotvorenog pitanja o nacionalnom izjašnjavanju taj procent mora smanjiti!
 
– Važno je imati na umu da navedeni iznosi ne obuhvataju dijasporu i veliki dio sezonskih radnika te je moguće očekivati značajne promjene kod Bošnjaka ukoliko bi popis obuhvatio tu populaciju. Tu je moguće očekivati rast od 55 do 56 posto u skladu s procjenama dobivenim od Agencije za identifikacione dokumente i razmjenu podataka (IDDEEA) – zaključuje se u ovoj analizi.
 
No, posebno je naglašeno da 80 posto onih koji su se izjasnili kao „ostali" predstavljaju „ispitanici islamske vjere". Također, u ovom dokumentu navodi se da je probni popis potvrdio očekivano rasipanje odgovora na pitanje o nacionalnoj pripadnosti.
 
– Rezultati ukazuju na rasipanje u čak šest kategorija, od kojih, očekivano, najveće rasipanje imamo u upotrebi nacionaInog imena „musliman", korištenog u prethodnim popisima – navodi se u analizi.
 
Zaključeno je da je, ukoliko bi se rasipanje primijenilo na postojeće stanje, ne uzimajući u obzir dijasporu i radnike na privremenom radu, moguće očekivati pad procenata Bošnjaka u ukupnoj populaciji za pet do sedam posto!
 
Ova analiza potvrđuje i namjere iz manjeg bh. entiteta da svim silama iskrive stvarnu statističku sliku države. Te namjere vidljive su i u zaključku analize, gdje se kaže da je „u cilju niveliranja procentualnog odnosa između Srba i Bošnjaka važno nastaviti na primjeni otvorenog pitanja ili poluotvorenog pitanja, bez čitanja ponuđenih odgovora u samom popisu".
 
Također, eksplicitno je potcrtano da „ne treba dopustiti statističko objedinjavanje pojmova ‘Bošnjak’ i ‘musliman’ u jednu nacionalnu strukturu".
 
Međutim, podsjetimo da i Ustav BiH iz ‘94. godine garantira da su to pripadnici jednog naroda i da ih tako treba i tretirati.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.