Edin Džeko dobitnik Å estoaprilske nagrade

Gradski vijećnici Grada Sarajeva odlučili su većinom glasova na današnjoj sjednici da su dobitnici pojedinačne i kolektivne Šestoaprilske nagrade Edin Džeko i SOS Dječija sela Kinderdorf.

Edina Džeku, bh. nogometnog reprezentativca, igrača Manchester Cityja i UNICEF-ovog ambasadora, predložilo je Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" uz obrazloženje da je među svjetskom javnošću poznat kao ličnost koja plijeni visokim moralom, etičnosti i filantropijom.

SOS dječija sela prijedlog su Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, a kako su obrazoložili, radi se o organizaciji koja svoj temelj djelovanja ima u odgojnom postupanju, porodičnom modelu brige kojima se omogućuje zdrav razvoj djeteta u brižnom porodičnom okruženju sa SOS mamom kao stručnom osobom za brigu o djeci s kojom živi u zajedničkom kućanstvu, brine se o njima i njihovom razvoju i odrastanju.

Danas u SOS selima u Sarajevu ima 16 SOS mama, a u Gračanici 12, koje brinu o 269-oro djece i mladih.

Kako je vijećnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Hasan Hodžić zatražio da mu se kaže ko je bio protukandidat ovim dobitnicima, predsjednik Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Miroslav Živanović kazao je da je za pojedinačnu nagradu bio nominiran i Goran Mikulić, vlasnik izdavačke kuće Rabic iz Sarajeva.

Za kolektivnu nagradu bili su predloženi i Udruženje taksiprijevoznika "Sarajevo taxi", sarajevski dječiji hor "Princes krofne", norveška nevladina organizacija, Klub Oldtimer, nevladina organizacija "Otvorena mreža" i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako Grad Sarajevo dodjeljuje i grupnu Šestoparilsku nagradu, vijećnik Nove liste za moj grad Vedran Dodig upitao je zašto ove godine nije bilo te nagrade, a Živanović je odgovorio da su za nju bili predloženi Sefer Halilović-Stjepan Šiber-Jovan Divjak, ali da se nisu stekli uvjeti za dodjelu te nagrade.

Dodig je pitao da li se Vijeće može o tome izjasniti, na što je pojašnjeno da ukoliko Odbor za dodjelu nagrade ne pripremi prijedlog takve odluke Vijeće se o njoj ne može izjašnjavati.

Zamjerku tome imao je i Hodžić koji je kazao da nije pravdeno da se ovim ljudima, koji su, prema njegovim riječima, bili organizatori otpora u Sarajevu od 1992. do 1995. godine, ne dodijeli ovo priznanje.

Šestoaprilske nagrade dobitnicima će uručiti gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić na svečanosti koja će biti upriličena na Dan Grada Sarajeva 6. aprila.

 

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.