“Prvi mart” u posjeti Prijedoru

 

Danas je, u prostorijama Udruženja logoraša “Prijedor ’92″, održan drugi radni sastanak udruženja koja okupljaju povratnike u Prijedoru i Kozarcu.

Na sastanku je, između ostalog dogovoreno, da prijedorska udruženja preuzmu dio posla u razgovorima sa Vladom Unsko-sanskog kantona te općinama ovog kantona, a u svrhu zagovaranja trajnih rješenja zaštite prava povratnika, kao i osiguranja finansijske potpore registraciji povratnika i aktivnostima povratnika u narednom periodu.

Također, dogovorena je koordinacija aktivnosti prijedorskih udruženja sa koalicijom “Prvi mart”, prije svega kroz predstavljanje ciljeva Koalicije, u okviru posjeta okupljanjima prijedorske dijaspore u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Najavljen je dolazak predstavnika udruženja iz Prijedora na konferenciju “Prvog marta” koja će se održati 12.3. u Srebrenici.

Naglašeno je da se  u pojedinim segmentima, problemi Prijedorske regije razlikuju od onih u Podrinju, ali da se razmjenom iskustva i zajedničkim radom može pružiti pomoć i zajednički riješiti mnogo prepreka.

Posjetom Prijedoru, aktivisti koalicije “Prvi mart”, zaokružili su krug trodnevnih posjeta Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Brčkom, Tuzli i Modriči, te se uskoro očekuju nove posjete Doboju, Derventi, Foči i Višegradu.

Nakon Prijedora, Nedim Jahić i Almir Salihović su održali i sastanak sa predstavnicima Banjalučke biskupije Katoličke crkve, te se vratili u Sarajevo gdje će se tokom vikenda raditi pripreme na konferenciji u Srebrenici 12.3., te turneji po dijaspori koja će započeti 15. marta.

 

(prvimart.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.