U bh. loncu mogu svi sa svima

Stranka demokratske akcije je pozvana da uđe u novu vladu RS-a i samim tim u vladajuću koaliciju na nivou tog entiteta. Samo prije nekoliko mjeseci SNSD i SDP su izbacili SDA iz vlasti na državnom nivou, a sada je SDA jedan od "novih impulsa" vlade RS-a. Situacija izgleda komplikovano, ali ju je prilično jednostavno objasniti. Na sceni je gaženje ideoloških principa i principa političkog koaliranja, odnosno političkih saveza, ocjenjuju analitičari.

Piše: E. Gorinjac

"To smo imali priliku gledati od izbora 2010. do sada. Prvo je bila neprincipijelna koalicija između SDA i SDP-a, a onda je SDP bez vidljivih razloga razvrgnuo. Naravno, kritičan sam prema SDA, kao i prema svim narodnjačkim strankama, ali sam kritičan i prema lažnim socijaldemokratama, koji se ne drže ideoloških premisa i principa političkog djelovanja. Sve se svodi na klijentelizam, odnosno na puki interes. To za posljedicu ima sljedeće, svako može koalirati sa svakim i svako može biti protiv svakoga. Uostalom, zar se prije nekoliko mjeseci nisu Dodik i Lagumdžija gledali preko ‘nišana’, a sada su u savezu. Isto su se tako gledali Lagumdžija i Radončić, a sada su u savezu, zar Lagumdžija nije bio glavna meta Avaza? Nema tu partnerstva, tu je samo podjela društvenih resursa i podjela kontorle finansijskih tokova. To su principi na kojima funkcionira mafija. Pazite, ne izjednačavam stranke i političare sa mafijom, ali govorim o principu. Mafija funkcioniše na principu podjele teritorija i niko se nikome ne miješa, a kada se to desi dolazi do obračuna. Isto to imamo u politici BiH", kazao je Prohić za Klix.ba.

Principi padaju u vodu kada je u pitanju interes

Naš sagovornik napominje da je SDA sve vrijeme, otkako ih SDP pokušava izgurati iz vlasti, govorila o principima, kao što to radi i SDP, ali da principi padaju u vodu kada je u pitanju interes. Posljedica takve politike je samo tapkanje u mjestu, ako ne i nazadovanje države.

Ulazak SDA u vladajuću koaliciju u bh. entitetu RS bi mogao promijeniti i šire konstalaciju snaga u BiH, čulo se od zvaničnika iz ove stranke, ali bez detaljnijeg preciziranja.

"Sve što sam govorio o strankama u FBiH, isto vrijedi i za ove dvije vodeće u RS-u, SNSD i SDS. Ljude naravno interesuju te stvari na pojavnoj ravni, ko će s kim biti i koja će se konstalacija političkih snaga na kojem nivou postaviti, ali ja gledam potpuno drugačije na to. Ništa se bitno neće promijeniti, bez obzira na to koji se politički savez nominalno proglasi. Neće se promijeniti model vlast, potpuno je svejedno ko je čini i potpuno je svejedno ko su ministri i direktori agencija, kakav je sastav parlamenta i slično. Ovom zemljom i ovim društvom vladaju tri čovjeka i oni su apsolutni vladari. Parlamentarci i ministri nemaju elementarnu autonomnost, oni su puki izvršioci političkih odluka. Uostalom, sada se potvrđuje da su SDP i lider ove stranke ‘založili’ interese države radi pojedinačnih, pa ako hoćete i ličnih interesa. Oni su bili spremni ući u svaku vrstu neprincipijelnog saveza", smatra Prohić.

Uvođenje SDA u vladu RS-a Prohić vidi i kao mogući taktički potez predsjednika tog entiteta i SNSD-a Milorada Dodika. Slične signale nezadovoljstva dogovorenim, a nerealiziranim, sa SDP-om je nedavno slao i Dragan Čović, predjednik HDZ-a. Samo prije nekoliko dana Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a je, govoreći o tome kako nije realizirano ono što je dogovorila njegova stranka sa SDP-om, kazao kako se nada da "to nije bio samo alibi da preživi Lagumdžija".

"To su sada vrste političkog pritiska, da se SDP-u pošalje poruka, ukoliko nećete realizirati ono što smo dogovorili, onda mi imamo i duge opcije, uvijek imamo SDA. Mislim da tu SDA igra perfidno, ali politički vješto. Šta god mislili o Sulejmanu Tihiću, on je izuzetan politički pregovarač i dobro je ispekao političku tehnologiju. U čitavoj ovoj priči za sebe i SDA izvlači političku korist. Ali sada opet idemo do suštinskih stvari. Apsolutni gubitnici lokalnih izbora su SDP i SNSD, dobitni su SDA i SDS. Dodik i Lagumdžija se neurotično plaše narednih izbora, za SDP znam iz prve ruke, a i na početku mandata su pokazivali tu opsesiju da dobiju još jedan mandat. Sve ovo što je SDP radio prema SDA imalo je dva motiva, jedan je to što su došli do konflikta interesa u nekoj sferi, a drugo – SDP ništa nije uradio u skladu sa izbornim obećanjima i onda traže alibi, odnosno krivca. To isto Dodik radi SDS-u, koji je eto sada neprijatelj RS-a. To su sve matrice koje se klišeirano ponavljaju, oni nemaju šta ponuditi. I ovo što Radojićić govori je pritisak, ali dobrim dijelom je upravu. To što je Lagumdžija dogovorio sa Dodikom i Čovićem u samom startu sam prognozirao da se neće realizirati. Da zaključim ovako, kao što je Slobodan Milošević bio sjajan taktičar, a katastrofalan strateg, svakom svojom taktičkom pobjedom je bio bliže kraju, tako i ovi ovdje naši. Vrlo su umješni na nivou taktike, ali su nula na nivou strategije", smatra Prohić.

Sluđivanje glasača

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banoj Luci čorđe Vuković je u razgovoru za naš portal također istaknuo to da se u BiH u politiku, koalicije, saveze, vlade… ulazi kako bi se dijelio plijen, a ne da bi se rješavali problemi.

"Nijedna politička opcija nije pokazala da ima neku konzistentnu orijentaciju. Svako sa svakim može i svako protiv svakoga, a sve pod firmom zaštite nacionalnih interesa, odnosa prema državi ili lokalnom nivou, a to sluđuje ionako neizgrađenu političku javnost. Šta mogu sada glasači i SDA i stranaka u RS-u misliti o dosljednosti njihove politike? To je sluđujuće. Pitanje je da li u takvim odlukama uopće učestvuju svi organi stranaka ili samo njihovi lideri. Naravno, to je već fantastično razrađeno, od vezanja zastava s početka rata, do sadašnjeg umrežavanja i međusobnog optuživanja. Teško je ponekad i ljudima koji su bolje upućeni shvatiti šta stoji iza svega, a kamoli običnim glasačima. Tako je i ulazak SDA u vlast u RS-u iz taktičkih razloga, čemu su skloni i oni i SNSD-a, a ne iz strateških razloga. Koliko god to zvučalo populistički, niko tu nije da gradi socijalni i politički ambijent da bi građanima bilo bolje, već da bi na račun neke treće stranke ili naroda uradili nešto, odnosno nadigravali se", kazao je prof. dr. Vuković za Klix.ba.

Politički bh. lonac, u kojem svako svakoga pokušava ocrniti, ili u kojem svako sa svakim može koalirati, bez obzira na bilo kakve razlike, ostat će ponekad na tihoj, ponekad na jakoj vatri, da se krčka do narednih izbora. Koji će začin lideri dodati s vremena na vrijeme, zavisi isključivo od njihovih ličnih i interesa uskog kruga ljudi oko njih.

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.