Kozarac.ba

Nema zavjere, neće biti “proljeća”-radite svoj posao!

Kako dani postaju sve duži a snijega je sve manje, dolazak proljeća je svakako olakšanje. Ali, ove godine često slušam i čitam o nekoj drugoj vrsti proljeća u Bosni i Hercegovini. O onoj koju sam, navodno, “skuhao” ja, moja vlada, čak i neki drugi “stranci.”

Iako teorije zavjere nisu neobična pojava u javnom dijalogu, ove su izjave toliko smiješne da ih se ne može ozbiljno shvatiti.  Smatram te optužbe nesuvislim i vjerujem da ovakve priče o zavjerama služe samo da bi se odvratila pažnja od problema u ekonomiji, pravosudnom sistemu, političkom zastupanju građana, borbi protiv korupcije, itd.  Srećom, slično reaguju i obični građani u cijeloj BiH kao i velika većina lidera u vlasti i lidera političkih stranaka.  Malo je onih izvan BiH koji su poput SAD tako dugo i naporno radili na uspostavi mira u ovoj zemlji, na obnovi njene uništene infrastrukture, na razvoju njene krhke demokratije, na snaženju pravne države, na ostvarenju pravde za žrtve rata i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta.  Ideja da mi podstičemo rušenje bilo koje vlasti u BiH ne samo da je nesuvisla, nego je uvredljiva i nema nikakve veze sa stvarnošću.

Naša dugogodišnja podrška civilnom društvu i građanskom aktivizmu svakako nije nikakva tajna.  I tu nema skrivenih namjera.  Ona je direktno vezana za cilj za koji se, prema sopstvenim riječima, zalažu lideri koji su na vlasti i lideri političkih stranaka u BiH, a to je puna integracija BiH u evro-atlantske institucije.  Da bi to postigla, Bosni i Hercegovini je potreban energičan i angažovan sektor civilnog društva i institucije vlasti koje su transparentne i odgovorne. Moj tim radi sa građanima  i građanskim organizacijama u cijeloj BiH koje žele doprinijeti boljem stanju u zemlji i poboljšati život njenih građana. Naši programi pomoći preko USAID, ambasadini programi malih grantova i drugi programi su u 2012. godini iznosili preko 45 miliona dolara.

Pomažemo razvoj drvno-prerađivačke industrije i pomažemo firmama da svoje proizvode pokažu svjetskom tržištu, da povećaju prodaju, izvoz i broj radnih mjesta. Stimulišemo male farme i zadruge u okviru kojih žene pokreću sopstvene firme, povezuju se sa drugima, otvaraju nova radna mjesta i transformišu svoje živote.  Pomažemo preuređenju javnih zgrada kako bi vlasti mogle pružiti bolju uslugu,  pomažemo smanjenje zagađenosti i potrošnje struje, te radimo na podizanju svijesti o ekološkim pitanjima.

Okupljamo mlade ljude preko vještačkih granica sa namjerom da utiču na poboljšanje usluga u svojim zajednicama, da postanu poduzetnici, da uče engleski jezik i da uče o društvenoj odgovornosti. Pomažemo da žene iz svih sektora zauzmu mjesto u društvu koje im pripada. Pomažemo gradnju stambenih objekata za povratnike i one koji su još od rata raseljeni.  Pomažemo BiH da se oslobodi mina.  

Pomažemo osnaživanje demokratije i vladavine zakona dok podstičemo građane da budu aktivni sudionici pozitivnih promjena.  Pomažemo organizovanje građana u borbi protiv korupcije. I toliko toga bismo još mogli navesti. Ponosno mogu reći da smo istinski prijatelji ove zemlje i njenih građana. Eto, to je upravo tako.

Ovdje radimo u partnerstvu sa sektorom civilnog društva koji insistira na reformama i promjenama koje su neophodne za evroatlantski put Bosne i Hercegovine. Građani žele odgovorniju vlast, poštivanje ljudskih prava, mladiće i djevojke koji su aktivni lideri u društvu i još mnogo toga. Ono što oni rade je ključno za demokratiju. Mi im pružamo podršku od kraja rata i nastavićemo to činiti.

Isto tako, nastavićemo se sastajati i raditi sa političkim liderima i predstavnicima vlasti u BiH uz ovakvu poruku: Ostavite po strani političko pozerstvo, jalovu retoriku i da, teorije zavjere.  Fokusirajte se na stvarne probleme sa kojima su suočeni građani BiH. Od reformi koje su neophodne  BiH kako bi napredovala na putu ka potpunoj integraciji u evroatlantske institucije imaće koristi svi građani.

Proljeće je vrijeme ponovnog rađanja. Nadam se da će BiH, skoro dvije decenije nakon okončanja rata, ponovo ući u period obnove, period optimizma, period u kojem neće biti zaokupljena sitnim političkim mahinacijama, teorijama zavjere i egocentričnim pojedincima, nego budućnošću ovog društva i izgradnjom zemlje kakvu biste željeli da vaša djeca naslijede.

 

 

(Ambassador Patrick Moon)

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.