Nema zavjere, neće biti “proljeća”-radite svoj posao!

Kako dani postaju sve duži a snijega je sve manje, dolazak proljeća je svakako olakšanje. Ali, ove godine često slušam i čitam o nekoj drugoj vrsti proljeća u Bosni i Hercegovini. O onoj koju sam, navodno, “skuhao” ja, moja vlada, čak i neki drugi “stranci.”

Iako teorije zavjere nisu neobična pojava u javnom dijalogu, ove su izjave toliko smiješne da ih se ne može ozbiljno shvatiti.  Smatram te optužbe nesuvislim i vjerujem da ovakve priče o zavjerama služe samo da bi se odvratila pažnja od problema u ekonomiji, pravosudnom sistemu, političkom zastupanju građana, borbi protiv korupcije, itd.  Srećom, slično reaguju i obični građani u cijeloj BiH kao i velika većina lidera u vlasti i lidera političkih stranaka.  Malo je onih izvan BiH koji su poput SAD tako dugo i naporno radili na uspostavi mira u ovoj zemlji, na obnovi njene uništene infrastrukture, na razvoju njene krhke demokratije, na snaženju pravne države, na ostvarenju pravde za žrtve rata i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta.  Ideja da mi podstičemo rušenje bilo koje vlasti u BiH ne samo da je nesuvisla, nego je uvredljiva i nema nikakve veze sa stvarnošću.

Naša dugogodišnja podrška civilnom društvu i građanskom aktivizmu svakako nije nikakva tajna.  I tu nema skrivenih namjera.  Ona je direktno vezana za cilj za koji se, prema sopstvenim riječima, zalažu lideri koji su na vlasti i lideri političkih stranaka u BiH, a to je puna integracija BiH u evro-atlantske institucije.  Da bi to postigla, Bosni i Hercegovini je potreban energičan i angažovan sektor civilnog društva i institucije vlasti koje su transparentne i odgovorne. Moj tim radi sa građanima  i građanskim organizacijama u cijeloj BiH koje žele doprinijeti boljem stanju u zemlji i poboljšati život njenih građana. Naši programi pomoći preko USAID, ambasadini programi malih grantova i drugi programi su u 2012. godini iznosili preko 45 miliona dolara.

Pomažemo razvoj drvno-prerađivačke industrije i pomažemo firmama da svoje proizvode pokažu svjetskom tržištu, da povećaju prodaju, izvoz i broj radnih mjesta. Stimulišemo male farme i zadruge u okviru kojih žene pokreću sopstvene firme, povezuju se sa drugima, otvaraju nova radna mjesta i transformišu svoje živote.  Pomažemo preuređenju javnih zgrada kako bi vlasti mogle pružiti bolju uslugu,  pomažemo smanjenje zagađenosti i potrošnje struje, te radimo na podizanju svijesti o ekološkim pitanjima.

Okupljamo mlade ljude preko vještačkih granica sa namjerom da utiču na poboljšanje usluga u svojim zajednicama, da postanu poduzetnici, da uče engleski jezik i da uče o društvenoj odgovornosti. Pomažemo da žene iz svih sektora zauzmu mjesto u društvu koje im pripada. Pomažemo gradnju stambenih objekata za povratnike i one koji su još od rata raseljeni.  Pomažemo BiH da se oslobodi mina.  

Pomažemo osnaživanje demokratije i vladavine zakona dok podstičemo građane da budu aktivni sudionici pozitivnih promjena.  Pomažemo organizovanje građana u borbi protiv korupcije. I toliko toga bismo još mogli navesti. Ponosno mogu reći da smo istinski prijatelji ove zemlje i njenih građana. Eto, to je upravo tako.

Ovdje radimo u partnerstvu sa sektorom civilnog društva koji insistira na reformama i promjenama koje su neophodne za evroatlantski put Bosne i Hercegovine. Građani žele odgovorniju vlast, poštivanje ljudskih prava, mladiće i djevojke koji su aktivni lideri u društvu i još mnogo toga. Ono što oni rade je ključno za demokratiju. Mi im pružamo podršku od kraja rata i nastavićemo to činiti.

Isto tako, nastavićemo se sastajati i raditi sa političkim liderima i predstavnicima vlasti u BiH uz ovakvu poruku: Ostavite po strani političko pozerstvo, jalovu retoriku i da, teorije zavjere.  Fokusirajte se na stvarne probleme sa kojima su suočeni građani BiH. Od reformi koje su neophodne  BiH kako bi napredovala na putu ka potpunoj integraciji u evroatlantske institucije imaće koristi svi građani.

Proljeće je vrijeme ponovnog rađanja. Nadam se da će BiH, skoro dvije decenije nakon okončanja rata, ponovo ući u period obnove, period optimizma, period u kojem neće biti zaokupljena sitnim političkim mahinacijama, teorijama zavjere i egocentričnim pojedincima, nego budućnošću ovog društva i izgradnjom zemlje kakvu biste željeli da vaša djeca naslijede.

 

 

(Ambassador Patrick Moon)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.