‘PRVI MART’ U PRIJEDORU

 

Prvi radni sastanak Građanske koalicije ”Prvi mart” za banjalučko-prijedorsku regiju održan je danas (srijeda 30.01.2013.godine) u Kozarcu, u ”Kući mira”. Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja žrtava, organizacija za zaštitu ljudska prava i boračkih organizacija.

Emir Suljagić, jedan od inicijatora Koalicije, upoznao je prijedorske kolege sa narednim aktivnostima u jačanju Koalicije i ostvarenju njenih ciljeva. Razgovaralo se o specifičnostima ovog dijela Bosne i Hercegovine u odnosu na Podrinje i druge dijelove države gdje Koalicija djeluje. Prije svega to je činjenica da najveći broj ovdašnjih ljudi koje će Koalicija uključiti u borbu za jednaka prava boravi u inostranstvu.

Naredni veliki sastanak je planiran krajem marta kada će se nastojati omogućiti predstavnicima organizacija u dijaspori da se uključe u procese kreiranja budućih aktivnosti ali i u donošenje odluka u okviru Koalicije. Do tada će se raditi na prikupljanju relevantnih podataka i informacija te na izgradnji infrastrukture Koalicije u banjalučko-prijedorskom regionu. Koalicija radi i na pripremama za obilježavanje ovogodišnjeg 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine po kojem je i dobila ime. 

”Prvi mart” je koalicija organizacija civilnog društva, udruženja žrtava, udruženja boraca, organizacija povratnika, izbjeglih i raseljenih, asocijacija i pokreta koji djeluju na utvrđivanju istine i borbi protiv genocida ali i zaštiti ljudskih prava povratnika okupljeni oko zajedničkih ciljeva.

Borba Koalicije je borba građana Bosne i Hercegovine, da svi budemo isti i jednaki na svakom koraku naše zemlje. Državnost podrazumijeva stalnu i kontinuiranu budnost. Demokratija podrazumijeva stalnu borbu za krajnje granice slobode. Pred nama je demokratska, ustavna, zakonita i građanska borba za krajnje granice slobode u našoj zemlji.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.