Srbi iz Kamičana ne spavaju mirno

 

Ovih dana imali ste prilike citati Dosije: Ratni tekstovi “Kozarskog vjesnika”, i vidjeti na koji nacin su se mediji koristili u stvaranju mrznje i podsticanju na cinjenje zlocina.

Nazalost, takva praksa se primenjuje i dan danas, to potvrdjuje jucerasnji tekst objavljen u Press RS koji prenosimo u cijelosti:

Ratna bošnjačka zastava usred Republike Srpske!

Zastava tzv. Armije BiH sa ljiljanima, koja je već mesecima postavljena na šehidskom mezarju u Kamičanima, nedaleko od Kozarca, smeta meštanima srpske nacionalnosti, koji isticanje ratnih obeležja shvataju kao provokaciju svojih komšija Bošnjaka!

Srbi iz Kozarca i okoline, gde se u proteklom periodu vratio veliki broj Bošnjaka, tvrde da uglavnom nemaju problema na nacionalnoj osnovi, osim sporadičnih incidenata, ali naglašavaju da ne žele da žive sa pogledom na ratno obeležje pod kojim su u građanskom ratu u BiH počinjeni brojni zločini nad Srbima. Meštani sa kojima smo razgovarali tvrde da su pokušali da ukažu lokalnim Bošnjacima, kao i ljudima koji vode šehidsko mezarje u Kamičanima da tu zastavu uklone, ali da njihovi zahtevi nikada nisu bili ispunjeni.

– Na tom groblju sahranjeni su Bošnjaci koji su poginuli u prethodnom ratu, a među njima ima i onih koji su žrtve zločina u prijedorskoj opštini. Naravno da niko nema ništa protiv da se prema stradalima odnosimo sa poštovanjem, ali besmisleno je na tom groblju isticati zastavu koja nema nikakve veze sa sadašnjom BiH već sa nekim ratnim vremenima koja želimo da zaboravimo.

Groblje se nalazi pored magistrale i svaki dan prolazimo kraj njega, a ta zastava jednostavno bode oči. Nameravamo da se obratimo i gradonačelniku – priča jedan meštanin Kamičana.

Pored zastave sa ljiljanima, istaknute su i sadašnja zastava BiH i zastava Islamske zajednice. Sva tri barjaka vidljiva su sa magistralnog puta Banjaluka – Prijedor. Ipak, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić tvrdi da nije video spornu zastavu u Kamičanima i da o tome ne može detaljnije da govori. On ističe da nije problem da razgovara sa meštanima ovog sela kako bi problem bio rešen.

– Moralo bi se videti kakve su zakonske odredbe po pitanju isticanja takve zastave. Ali, siguran sam da taj problem možemo da rešimo. Sva pitanja u Prijedoru mi već godinama rešavamo sporazumom na zadovoljstvo svih strana – kaže Pavić za Press RS.

Visoki funkcioner SDS-a i Pavićev protivkandidat na oktobarskim lokalnim izborima Borislav Bojić kaže da nije normalno da ratna zastava BiH bude okačena čak i u FBiH, a kamoli u Srpskoj.

– Ako imamo u vidu da su grb i himna Srpske osporeni pred Ustavnim sudom, i da je, u tom smislu, raspravljano i o zastavi i da to, kao legalisti poštujemo, onda je potpuno neprimereno da ratne zastave budu istaknute na vidnim mestima. Takav potez vodi dodatnom raspirivanju mržnje i nepoverenju i ne doprinosi saživotu i dobroj komunikaciji, naročito u sredini kakav je Prijedor, gde se vratio veliki broj Bošnjaka. Ovo je klasičan prst u oko Srbima u Kamičanima i Kozarcu! Pa, zamislite da zastava Srpske bude istaknuta negde u FBiH! A potpuno je neshvatljivo da zastave Srpske nema u, recimo, Parlamentu BiH. U nemačkom parlamentu su postavljene zastave svih pokrajina, a u Sarajevu nemamo zastavu RS, koja je sastavni deo BiH – kaže Bojić.

Ž. M.

(PressRS)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.