U ruskom selu Oymyakonu temperatura pada i do -72 stepena

 

Ako mislite da su u vašem mjestu zime nepodnošljive, posjeta ruskom selu Oymyakon će zasigurno učiniti da promijenite mišljenje.

Prosječna temperatura u ovom selu na istoku Rusije u januaru iznosi minus 50 stepeni celzija.

Stoga ne čudi da je Oymyakon dobilo titulu najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu.

Najniža temperatura ikad izmjerena u Oymyakonu iznosila je minus 71,2 stepena celzija. Tako niska temperatura nije izmjerena ni u jednom naseljenom mjestu na Zemlji.

Ironično, Oymyakon zapravo znači “voda koja se ne smrzava”, a mjesto je naziv dobilo po obližnjem termalnom izvoru.

Unatoč ekstremno niskim temperaturama, u selu živi 500 stanovnika, koji se ponajviše bave stočarstvom. Većina domova u ovom selu grije se na ugalj i drva, a samo rijetki uživaju u pogodnostima moderne tehnologije.

Stanovnici se uglavnom hrane konjskim i sobovim mesom. U selu imaju samo jednu prodavnicu koja je opremljena osnovnim potrepštinama, i jednu školu koja se zatvara samo ako se temperatura spusti ispod minus 52 stepena celzija. Ukoliko neko od mještana umre, pokop se mora čekati i do nekoliko dana dok se zemlja ne odmrzne žeravicom.

Mještani su navikli na ovakve vremenske uvjete i nemaju zdravstvenih problema, a ljekari kažu da su za to zaslužni mikronutrijenti iz mlijeka i mesa njihove stoke.

Dan u ovom selu traje od tri sata u decembru da 21 sat u ljetnim mjesecima, kada se temperatura penje do 30 stepeni celzija, piše Daily Mail.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.