Zaključci Samita mladih u Prištini

“Mlade aktivistkinje i aktiviste iz raznih delova sveta su od svojih vršnjaka iz zemalja zapadnog Balkana saznali više o ovdašnjoj situaciji, a mladima iz regiona su predstavili ključne probleme u Izraelu, Palestini, Pakistanu, Venecueli, Iraku, Libiji… Imali su priliku da razmene znanja i iskustva iz svojih svakodnevnih borbi za slobodu i ljudska prava. Nova prijateljstva i saradnje su svakako jedan od veoma važnih rezultata Samita”, rekla je Raba čoši (Raba Gjoshi), direktorka Inicijative mladih za ljudska prava – Kosovo, 16. decembra na zatvaranju Samita mladih u Prištini

Trodnevni Samit okupio je 170 društveno-politički aktivnih mladih iz zemalja zapadnog Balkana, EU i (post) konfliktnih područja širom sveta, kao i predstavnike/ce državnih institucija iz regiona. U okviru šesnaest diskusija, razgovarali su o problemima i posledicama sukoba na prostoru nekadašnje SFRJ, kao i razmeni iskustava sa aktivistima iz celog sveta. Samit je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava.

Organizatori su 15. decembra prekinuli Samit, kako bi organizovali akciju podrške ljudskim pravima LGBT osoba na Kosovu. Više od 150 učesnika Samita iz celog sveta održali su kratak simboličan protest ispred spomenika „Newborn“ u centru Prištine. Protest je bio reakcija na događaje od 14. decembra, kada su grupe ekstremista napale promociju magazina „Kosovo 2.0“, zbog tematskog broja o seksualnosti i LGBT pravima.

“Nikad ne smete postati imuni na nasilje, jer to rađa toleranciju na nasilje. Nadam se da ćete sa sobom poneti zaključke Samita, kao i naš mali aktivizam od juče, kad smo odreagovali i uličnom akcijom pružili podršku ljudskim pravima LGBT osoba na Kosovu. Naučili smo mnogo od svih vas. Samit je završen, ali ćemo ostati povezani”, rekla je Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava – Srbija.

U okviru zaklučaka Samita, čoši je pomenula da su učesnici iz regiona saznali više o suočavanju sa prošlošću u zemljama zapadnog Balkana i saglasili se da će uložiti više truda u radu na suočavanju, “zbog novih generacija”.

“Aktivisti su pokazali da žele da učestvuju u regionalnim inicijativama, kako bi se poboljšala regionalna saradnja. Naučili smo kako izgledaju životi etničkih manjina na Kosovu i u Srbiji. Aktivisti iz Srbije i Kosova su se saglasili da će se usmeriti na poboljšanje prava etničkih, religijskih i seksualnih manjina u ovim zemljama”, naglasila je čoši.

Ona je napomenula da su učesnici Samita identifikovali i prepreke i potrebe manjinskih organizacija na Kosovu i u Srbiji i zaključili da je potrebno više zajedničke koordinacije i sinergije ovih organizacija.

“Zaključili smo i da je objektivno izveštavanje medija veoma važno za izgradnju podrške dijalogu i saradnji građana Kosova i Srbije. Pričali smo i o potrebi za saradnjom mladih, naročito u prevazilaženju nasleđa prošlosti. Takođe smo se saglasili da ćemo uložiti maksimalan napor kako bismo poboljšali prekogranične inicijative i više promovisali regionalnu saradnju”, rekla je čoši.

Jedan od važnih zaključaka Samita bio je i značaj saradnje i komunikacije njegovih učesnika, mladih aktivista iz svih delova sveta.

“Naša je dužnost da sarađujemo i razmenjujemo znanja. Pričali smo o sličnostima sukoba u svetu i posebno o slučajevima Palestine i Izraela, Kosova i Srbije. Saglasili smo se da ćemo nastaviti da učimo jedni od drugih i predstavili internet portal Democratic Youth Network, koji će uskoro biti razvijen kao online sredstvo za razmenu znanja”, zaključila je čoši.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.