AMNESTY INTERNATIONAL OSUDIO ZABRANU MARÅ A U PRIJEDORU

AMNESTY INTERNATIONAL OSUDIO ZABRANU MARÅ A U PRIJEDORU

Marš kojim se trebao obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava u Republici Srpskoj zbranila je policija, što je nagnalo Amnesty International da zatraži od vlasti da poštuju pravo na slobodu izražavanja i okupljanja, saopćeno je u ponedjeljak iz Amnesty Internationala

Marš u Prijedoru zabranjen je bez pružanja ikakvih zakonskih obrazloženja. Republika Srpska jedan je od dva entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju.

"Neprihvatljiva odluka da se zabrani ovaj mirni marš posljednji je zabrinjavajući primjer pokušaja vlasti da ušutkaju nezadovoljne glasove u Republici Srpskoj", izjavila je Lejla Hadžimešić, istražitelj za Balkan Amnesty International.

"Činjenica da policija čak nije ni pružila valjan razlog za zabranu ovog mirnog marša čini čitavu ovu situaciju još mračnijom", kazala je.

Marš je trebao skrenuti pažnju na diskriminaciju i brojna kršenja ljudskih prava u Prijedoru. Njega je organizirao lokalni komemoracijski komitet, koji je pozvao vlasti da istraže zloupotrebe vlasti i kršenja ljudskih prava u i oko Prijedora, navodi se u saopćenju.

"Umjesto da pokušavaju ugušiti aktivističke grupe u Prijedoru, vlasti bi trebale poslušati njihove pozive za pravdom", izjavila je Hadžimešić.

Prošlog je mjeseca UN-ov komitet za ljudska prava kritikovao ograničavanja slobode izražavanja i okupljanja u Prijedoru. U maju je gradonačelnik Prijedora zabranio planirane komemoracije kojima se trebala obilježiti 20. godišnjica masovnih zločina koji su se desili tokom sukoba u Bosni i Hercegocini. Građani Prijedora navodno su upozoreni da bi se mogli suočiti s krivičnim progonom ako koriste termin "genocid" kada govore o zločinima počinjenim tokom rata, navodi se u saopćenju.

Dva zloglasna koncentraciona logora u regiji Prijedora, Omarska i Keraterm, funkcionisali su tokom sukoba u Bosni i Hercegovini. Mnogi ljudi su ubijeni, mučeni i seksualno zlostavljani u njima, ali većina tih zločina nikada nije istražena i krivično gonjena od lokalnih vlasti. Lokalne nevladine organizacije tvrde da je lokalna policija odgovorna za brojne zločine počinjene u logorima, gdje je više od 800 zatvorenika ubijeno ili nestalo, navodi se u saopćenju.

Od 28 procesuiranih slučajeva ratnih zločina iz općine Prijedor, 21 optuženi je pripadnik policije, saopćio je Komitet za komemoraciju. Dodaje se da se još devet slučajeva, u kojima su također odgovorni policajci, trenutno procesuira pred lokalnim sudovima.

Mirni marševi kojima se obilježavao Međunarodni dan ljudskih prava u ranijim godinama održavani su u Prijedoru bez problema, saopćeno je u ponedjeljak iz Amnesty Internationala.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.