Skupština grada Prijedora: Konstituisan lokalni parlament

 

Predsjednik Skupštine grada Prijedora u naredne četiri godine biće Sead Jakupović iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a njegov zamjenik Dalibor Grabež iz Partije demokratskog progresa (PDP), obojica odbornici i u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta.

Za Jakupovića je glasalo 29 odbornika, a jedan glas je bio nevažeći, dok je za Grabeža glasalo 26 odbornika, a četiri su bila protiv.

Za zamjenika gradonačelnika sa 29 glasova za i jednim protiv izabran je Milenko čaković iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji je u protekle četiri godine bio na dužnosti zamjenika načelnika opštine, a za vršioca dužnosti sekretara Skupštine jednoglasno je izabran Željko Škondrić koji je taj posao obavljao i u protekla dva mandata.

Za vršioce dužnosti načelnika svih sedam odjeljenja Administrativne službe grada Prijedora imenovani su njihovi dosadašnji načelnici koji će tu dužnost obavljati do novog izbora funkcionera putem javnog konkursa.

Gradonačelnik Marko Pavić rekao je da Skupštinska većina još uvijek nije formirana i da pregovori o tome još uvijek traju, ali da je izvjesno da je Demokratski narodni savez oko svog programa okupio 18 odbornika.

Šef Kluba odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) rekao je da su odbornici ove stranke u programskom obraćanju gradonačelnika prepoznali ciljeve za koje se i oni zalažu.

„U predizbornoj kampanji u Prijedoru jeste bilo razmimoilaženja između SNSD-a i DNS-a, ali su ove dvije stranke na republičkom nivou u stabilnoj koaliciji i posljednjih dana pregovaramo i o zajedničkom djelovanju na lokalnom nivou u Prijedoru“, dodao je Vrhovac.

Šef Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Dušan Berić rekao je da će odbornici ove stranke u lokalnom parlamentu djelovati konstruktivno bez obzira na to koje će stranke činiti skupštinsku većinu.

„Podržaćemo sve što bude u korist građana, a kritikovati sve što budemo smatrali da nije u korist građana“, kazao je Berić.

Konstituitivna sjednica Skupštine grada Prijedora počela je verifikovanjem mandata izabranim odbornicima, polaganjem svečane zakletve, te razriješenjem mandata odbornicima skupštine opštine prethodnog saziva.

Na lokalnim izborima 2008. godine povjerenje građana u Prijedoru dobilo je sedam žena, dok su ove godine u lokalni parlament izabrane samo tri.

U odborničkim klupama od 31 mjesta čak devet zauzimaju ljekari.

DNS ima devet odbornika, SNSD sedam, SDS pet, Partija demokratskog progresa, Stranka demokrastke akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija BiH po dva, Demokratska partija (DP), Narodna demokratska stranka (NDS) i Stranka za BiH po jednog.

Mjesto zagarantovano predstavnicima nacionalnih manjina u prijedorskom parlamentu dobio je Ukrajinac Štefan Stahnek kojeg je kandidovao DNS.

Od svih izabranih odbornika sjednici nije prisustvovao Dalibor Pavić iz SNSD-a koji je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Budući da se radi o nespojivosti funkcija, Pavić je vratio mandat odbornika u lokalnom parlamentu, a na njegovo mjesto trebalo bi da dođe Goran Dragojević iz ove stranke.

Mandat je vratio i Milenko čaković iz DNS-a koji je izabran na dužnost zamjenika gradonačelnika Prijedora, a na njegovo mjesto došao je kandidat ove stranke Dragan Bojanović.

(GradPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.