KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Prije nekoliko noci, hodio sam ponovo tragom Travnickog nocnog setaca, i vracao sjecanja na pocetke ovoga virtuala. Sve se nekako poklopilo, krug se ponovo zatvarao, slavili smo sedmi rodjendan…

Zanimljivo je, sa neke odredjene vremenske distance posmatrati  stvari koje su se dogodile u zivotu, vracati sjecanje i osjecaje koje su tada vladali, i iskusenja koja su se u tom trenu cinila nerjesiva…

I tako tren za tren, dodjemo u momenat kada mozemo zastati i pogledati unazad te analizirati sav taj put kao i sadasnji momenat sa danasnjim parametrima koji su se sigurno promjenili od pocetka projekta… Taman, odlicna prilika i da vidimo da li smo i dalje na zacrtanom Pravom putu ili smo vremenom dobili zakrivljenja…

Volio bih da se u ovu diskusiju ukljuce clanovi koji su ucestvovali na izgradnji kozarac.ba, kao i oni koji zele da dalje podupiru ovaj virtual, jer gledajuci arhivu, evidentno je da se neki problemi i diskusije ponavljaju i da bi to mogli lako rijesiti uz bolju komunikaciju i organizaciju.

Kada zaronim u arhivu, evo sta sam na pocetku www.kozarac.ba napisao, a vi dajte analizu i komentar:

 

Razlika između administratora i člana jeste da admin mora biti 24h na netu, a razlika između člana i gosta, Nicka i Anonymousa, jeste da se i član brine za mjesto svoga virtualnog okupljanja.

Na koji način uvesti pretplatu ? Kako ćemo razdvojiti admina od člana ili člana od gosta? Kako ćemo otvoriti vrata dobrodošlice onima koji prvi put dolaze u ovaj virtual-Kozarac?

Naša je želja da podrška bude na dobrovoljnoj osnovi, s tim da deviza bude:” Ako nas nećete pomoći, nemojte nas odmagati…”

Cilj nam je prvenstveno da budemo spona između Kozarca i njegove dijaspore.

Imamo malo iskustva u ovome radu i vjerujem da ćemo ubrzo pokrenuti i neke konkretne radnje kako bi se svi mi, koji želimo da svome mjestu damo napredak i da našoj djeci obezbjedimo bolju budućnost, ujedinili kroz zajedničke akcije.

Maksimalno cemo se truditi da budemo transparentni u svome radu i da vam, također, dostavljamo blagovremene i koliko možemo, objektivne vijesti vezane za naš kraj, a u nedostatku istih, vijestima iz zemlje i svijeta i ostalim zanimljivostima.

Imamo uspostavljenu saradnju sa Stanicom javne bezbjednosti Kozarac, Savjetom MZ Kozarac, Medžlisom IZ Kozarac, Upravom kluba FK Bratstvo Kozarac, Osnovnom školom Kozarac, Optimistima 2004, navijačima fudbalske Reprezentacije BiH, BHFanaticosima, Lovačkim, Planinarskim i Poljoprivrednim društvima…, tako da možemo reči da pokrivamo sve svere života u Kozarcu, do same čaršije i Jutarnjih tračeva.

Kozarac.ba u svome samome startu, želi biti otvorena stranica za sve dobronamjerne ljude i smatram je kao jedan novi projekat sviju nas, projekat koji smo trenutno započeli Aaly, Daal i ja i u koji ćete se uključiti svi Vi koji smatrate da Kozarac treba da ima jedno medijsko glasilo, koje će probijati medijsku blokadu u kojoj se Kozarac trenutno nalazi.

Koliko mi budemo jaki, toliko ćete Vi biti informisani, a mi ćemo biti jaki onoliko koliko nas Vi pomognete.

Mi smo planirali na Bihcomu uvesti članske karte, kako bi imali siguran broj onih koji bi bili spremni izdvojiti za nas 24 € godišnje, odnosno 2 € mjesečno,( kutija cigareta, najjeftinijih op.a.)

Vama kao članovima ta kartica u biti ne bi ništa predstavljala u odnosu na ostale članove stranice ili anonymouse.

Mogli bi eventualno, postaviti poseban dio foruma u kojem bi svi mi koji smo, manje više, istomišljenici, mogli diskutovati o stvarima vezanim za stranicu ili o nekim konkretnim akcijama, koje ćemo insallah pokretati, na ovome budućem virtualnom okupljalištu, koje će graditi bolji Kozarac…

Možda uspijemo napraviti još kakve pogodnosti ali s tim karticama mi bi mogli znati kolika je deka s kojom se pokrivamo, kako bi mogli planirati kako dalje sa ovim projektom

Ovaj početak je idealna prilika da krenemo sa prijavljivanjem, kako običnih članova tako i registrovanih ( sa karticama) članova stranice…

Razmislite…Ubrzo će zimski raspust i prilika da se ponovo sretnemo…uživo…!

Skoro da bi se isti text mogao objaviti i danas, a ja bih zaista volio da vidimo na koji nacin se sve mozemo bolje organizovati i koristiti ovu tehniku i kapacitete koje imamo? Ne samo vezano za ovaj virtual, koji bi nam trebao biti baza, nego i druge drustvene stvari u samoj carsiji.

Valjalo bi napraviti zajednicku strategiju za narednih 7 godina, pa se isto ovako osvnuti i pogledati rezultate…

Na pocetku ove 2012 godine pisao sam da je ova godina dosta znacajna, jer je ona 20 godina GENOIDA u Prijedoru, jer su u oktobru lokalni izbori, kao i da slavimo 120 godina vatrogastva u Kozarcu, te da bi bilo dobro da se organizujemo, dogovorimo kako bi sto bolje docekali ta vremena, nazalost, malo smo se pokrenuli i ukljucili, u samu diskusiju a kamo li i konkretne aktivnosti, i eto godina je protutnjala, obiljezili smo nase stradanje onako kako smo obiljezili, nalazimo se par dana pred izborima, u vrhuncu predizborne kampanje a oktobar je i mjesec zastite od pozara…

Ne znam, vrijedi li ponekada uopste i pisati o necemu, i stalno nesto pozivati, a pogotovo ne u ovo predizborno vrijeme, tako da sam zadnje vrijeme i zbog toga slabije pisao, kako ne bih upao u zivo blato kampanje.

Kada bih ocjenjivao nasu politiku i ono sto vidim jeste da nam je na pocetku price jasan problem, ili neprijatelj, kako god, sve dok se ne spustimo nivo nize kada nam neprijatelji postaju sve druge bosnjacke stranke a ono najtragicnije na kraju jeste kada se spustimo na samo dno, da nam neprijatelji postaju kandidati sa istih lista, u toj krajnjoj utrci, ko ce se to uhljebiti narednih 4 godine?

Sto se mene licno tice, nijedan nas odbornik nije zasluzio da bude ponovo izabran, i nazalost jos uvijek se glasovi dobijaju populizmom i kupovinom. Odjedamput u Kozarcu imamo pedesetak “politicara” iako znamo da ih nema mozda desetak koji se zaista i bave, ostali se dodaju na listu jer su zgodni i lijepi, poznati u svojoj mahali i mogli bi donijeti nekoliko glasova stranci, umjesto da smo procijenili situaciju i radili po tome.

Ako Kozarac moze dati 5-6 odbornika, onda smo ih toliko trebali i gurati, tri NGI, tri SDA i slicno, umjesto toga mi se ponovo zadamo u pljuvanju jednih na drugih, krijuci se iza imena NAROD iako naroda ima svakakvog, i umjesto jedinstva, djelimo se na prezimena i mahale…

Na kraju, kako god na kraju glasali, nije kraj svijeta, vec ponovo pocetak 4 godisnjeg projekta, pa eto taman i prilika da pratite vase politicare kojima ste dali glas.

Glasati je potrebno, da ne kazem obavezujuce ukoliko zelimo da opstanemo na ovim prostorima, cesto kazem da mi je drazi ne vazeci listic nego da ne glasamo, ili srpski radikali, kao opozicija u vlasti, ali najgore je kada covjek ne zna za koga da glasa, pogotovo kada se radi o lokalnim izborima, gdje se glasa za ljude iz lokalne zajednice.

Problem je i do naroda, odnosno do nas pojedinaca koji nismo zauzeli nikakav politicki stav, sta smo to u zivotu? Nacionalisti, liberalisti, demokrate, lijevi, desni…?

A gdje tek onda na tom lokalnom nivou gdje glasas za ljude? Ako ga ne znas, kako ces mu dati povjerenje, vlast?

Prosli vikend grupa Optimista provela je u Sarajevu na seminaru AKTIVIZAM-od ideje do akcije, koji je organizovan u sklopu projekta Matra, kojeg implementira Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Na seminaru su se okupili predstavnici udruzenja iz jos sest zajednica iz BiH gdje su zajedno prosli edukaciju na temu omladinskog aktivizma, vjestina komunikacija, liderstva i projektnog ciklusa, tako da su pored dobre zabave u hotelu Hollywood na Ilidzi nasi omladinci mogli da dobiju i dobro znanje sto je jedan od nasih strateskih ciljeva koje smo odredili za ovaj period.

Vec po povratku sa seminara, Optimisti su nastavili aktivnosti na pripremi ovogodisnje Saobracajne radionice koja ce se odrzati sad u subotu 06. oktobra 2012. godine. uz saradnju sa Osnovnom skolom Kozarac i njihovom saobracajnom sekcijom.

Ostaje nam da sacekamo rezultate glasanja, da vidimo ko su nam politicki prestavnici za naredne 4 godine, te da se pocnemo pripremati za iduce :))))

glasajte za Optimiste 🙂

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.