Kozarac.ba

Pet stranaka optužuje Pavića, on odbacuje takve stavove

 

Prijedorski općinski odbori SDS, SNSD, PDP, NDS i SRS potpisali su danas sporazum radi sprječavanja izborne krađe i formiranja parlamentarne većine u Skupštini tog grada. Sporazum su potpisali predsjednici općinskih odbora SDS-a Borislav Bojić, SNSD-a Drago Tadić, PDP-a Ranko Smiljanić, NDS-a Stojan Čato i SRS-a RS Miodrag Deretić, a optužuju aktuelnog gradonačlenika i ponovog kandidata za tu funkciju Marka Pavića iz DNS-a za samovolju.

 

– Samovolja jednog čovjeka, Marka Pavića, dovela je do dogovora da će ove stranke zajedno uložiti napor da bi spriječile izbornu krađu, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare ovih pet stranaka u Prijedoru.

Kazali su i da je povod za ovu odluku bilo saopćenje Općinskog odbora DNS-a otprije dva dana u kojem se navodi da je ova stranka Stanici javne bezbjednosti Prijedor prijavila osobe za koje je došla do podataka da provode aktivnosti koje direktno utiču na opredjeljenje birača silom, prijetnjom, podmićivanjem i obmanom.

Predsjednici ovih pet stranaka naveli su da ih je na ovakvo reagovanje motivirao “pritisak i kršenje jednakih prava svih političkih subjekata” u Prijedoru.

“Naši građani vrlo dobro znaju ko u ovom gradu koristi silu, prijetnju, podmićivanje i obmanu. Jasno je da se radi upravo o Marku Paviću. Zato smo odlučili da zajednički damo odgovor ko to naše sugrađane obmanjuje koristeći princip: `Drž`te lopova`”, stoji u zajedničkoj izjavi ovih pet stranaka.

Kako prenose lokalni mediji, u izjavi se kaže da su od pet članova Gradske izborne komisije (GIK) Prijedor četiri pod direktnom kontrolom Marka Pavića.

S druge strane, Marko Pavić odbacuje ove optužbe i ističe da su potpisnici sporazuma sami dali do znanja ko su oni na koje se sumnja da utiču na biračke odbore. Pavić je mišljenja da niko ko ne učestvuje u nečemu nema potrebe da se bilo kome pravda.

– Nisam pisao nikakvo saopćenje i ne znam zašto se meni obraćaju. Još čudnije je da, kada sam pročitao saopćenje DNS-a, nisam vidio nijednu stranku da je imenovana tako da je očigledno da su se ovdje potpisale stranke koje su na ovaj način jasno rekle šta rade, stoji u Pavićevom reagovanju.

On ističe da potpisnici današnjeg sporazuma zaboravljaju da se ugled i ime grade djelom, a ne samo riječima, te je izrazio bojazan da se u “najavljenoj skupštinskoj većini neće imati šta udružiti, jer neće imati dovoljno odbornika”.

(fena)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.