Pet stranaka optužuje Pavića, on odbacuje takve stavove

 

Prijedorski općinski odbori SDS, SNSD, PDP, NDS i SRS potpisali su danas sporazum radi sprječavanja izborne krađe i formiranja parlamentarne većine u Skupštini tog grada. Sporazum su potpisali predsjednici općinskih odbora SDS-a Borislav Bojić, SNSD-a Drago Tadić, PDP-a Ranko Smiljanić, NDS-a Stojan Čato i SRS-a RS Miodrag Deretić, a optužuju aktuelnog gradonačlenika i ponovog kandidata za tu funkciju Marka Pavića iz DNS-a za samovolju.

 

– Samovolja jednog čovjeka, Marka Pavića, dovela je do dogovora da će ove stranke zajedno uložiti napor da bi spriječile izbornu krađu, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare ovih pet stranaka u Prijedoru.

Kazali su i da je povod za ovu odluku bilo saopćenje Općinskog odbora DNS-a otprije dva dana u kojem se navodi da je ova stranka Stanici javne bezbjednosti Prijedor prijavila osobe za koje je došla do podataka da provode aktivnosti koje direktno utiču na opredjeljenje birača silom, prijetnjom, podmićivanjem i obmanom.

Predsjednici ovih pet stranaka naveli su da ih je na ovakvo reagovanje motivirao “pritisak i kršenje jednakih prava svih političkih subjekata” u Prijedoru.

“Naši građani vrlo dobro znaju ko u ovom gradu koristi silu, prijetnju, podmićivanje i obmanu. Jasno je da se radi upravo o Marku Paviću. Zato smo odlučili da zajednički damo odgovor ko to naše sugrađane obmanjuje koristeći princip: `Drž`te lopova`”, stoji u zajedničkoj izjavi ovih pet stranaka.

Kako prenose lokalni mediji, u izjavi se kaže da su od pet članova Gradske izborne komisije (GIK) Prijedor četiri pod direktnom kontrolom Marka Pavića.

S druge strane, Marko Pavić odbacuje ove optužbe i ističe da su potpisnici sporazuma sami dali do znanja ko su oni na koje se sumnja da utiču na biračke odbore. Pavić je mišljenja da niko ko ne učestvuje u nečemu nema potrebe da se bilo kome pravda.

– Nisam pisao nikakvo saopćenje i ne znam zašto se meni obraćaju. Još čudnije je da, kada sam pročitao saopćenje DNS-a, nisam vidio nijednu stranku da je imenovana tako da je očigledno da su se ovdje potpisale stranke koje su na ovaj način jasno rekle šta rade, stoji u Pavićevom reagovanju.

On ističe da potpisnici današnjeg sporazuma zaboravljaju da se ugled i ime grade djelom, a ne samo riječima, te je izrazio bojazan da se u “najavljenoj skupštinskoj većini neće imati šta udružiti, jer neće imati dovoljno odbornika”.

(fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.