U Omarskoj je sve bilo smrt, smrt i samo smrt

Izvođenje dokaza protiv Ratka Mladića, optuženog za genocid počinjen u BiH, tužioci međunarodnog suda u Haagu u utorak su nastavili iskazima dvoje svjedoka o etničkom čišćenju u Prijedoru i granatiranju Sarajeva 1992. godine.

Svjedok Mevludin Sejmenović opisao je kako su snage pod vođstvom Srpske demokratske stranke (SDS) silom preuzele vlast u Prijedoru, a zatim nezakonito pritvarale, ubijale i proganjale bošnjačko i hrvatsko stanovništvo. Sejmenović, koji je bio republički poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) iz Prijedora, izjavio je da je SDS tvrdila da je “70 posto” te opštine “srpsko”, prije nego što je nasilno preuzela vlast 30. aprila 1992. godine. Nakon toga, kako je dodao, svi ljudi nesrpske nacionalnosti su udaljeni s posla. U pregovorima u kojima je svjedok učestvovao, SDS i vojska su Bošnjacima postavili ultimatum da odmah predaju “7.000 cijevi”, koje oni, prema njegovom iskazu, nisu imali.

– Major Radmilo Zeljaja rekao nam je doslovno: "Ako ne vratite 7.000 cijevi, sravniću Kozarac sa zemljom". Bećir Medunjanin je kazao: "Kako da vratimo kad nemamo?", na šta je Zeljaja odgovorio: "To je, gospodo, vaš problem”, posvjedočio je Sejmenović.

On je dodao da je uslijedio napad na Kozarac, a potom su svi muškarci, čak i stariji dječaci, odvedeni u logore Omarska i Keraterm, a žene i djeca u Trnopolje ili su otišli “u zbjegove”, dok su njihove kuće sistematski opljačkane ili zapaljene.

U logoru Trnopolje, Sejmenović je vidio “iscrpljene ljude usporenog hoda i tupih pogleda koji su ležali na travi jer nije bilo smještaja”. Kazao je i da su srpske snage u tom logoru ubile šestoricu bošnjačkih muškaraca iz jedne porodice, a da su u Omarskoj, u koju je bio prebačen, ubijeni Bećir Medunjanin, njegova supruga i još jedan Bošnjak.

Opisao je kako je “bijela kuća” u Omarskoj, u kojoj je bio prebijen i vidio pretučene pritvorenike, “bila u potpunosti krvava, od podova do zidova”.

Svjedoka je poslije posjete stranih novinara logoru u augustu 1992. iz Omarske izveo visoki zvaničnik SDS-a Vojo Kuprešanin, po nalogu predsjednika Republike Srpske (RS) i SDS-a Radovana Karadžića, kojem se u Haagu takođe sudi za zločine počinjene u BiH.

– U Omarskoj je sve bilo smrt, smrt i samo smrt, a onda se odjednom pojavljuje Kuprešanin i počinje govoriti o visokoj politici. Ja sam šutio, misleći da i to moram proći prije smrti. Telefonom je Kuprešanin razgovarao s Karadžićem, koji mu je rekao da mi obavezno kupe odijelo, da me uhrane i dovedu u Banjaluku, prisjetio se Sejmenović.

Kako je izjavio, tek kada mu je Kuprešaninov vozač rekao da je “dobro što je postao član srpske skupštine, ali da se mora čuvati da ga ne ubiju Bošnjaci”, shvatio je da je “Karadžiću potreban da bi simulirao multietničku vlast”.

– Shvatio sam da na taj način peru krivicu za zločine koje su napravili u ogromnom obimu, naznačio je Sejmenović, dodajući da su visoki srpski funkcioneri znali za zlodjela u Omarskoj, ali da su to “smatrali normalnim ratnim zbivanjima”.

Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se za sistematski progon Bošnjaka i Hrvata u opštini Prijedor, koji je dosegao razmjere genocida. Njega optužnica tereti i za genocid počinjen u Srebrenici, kampanju terora nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Fadila Tarčin posvjedočila je da je 28. maja 1992., kada je imala 16 godina, bila ranjena u eksploziji granate u sarajevskom naselju Širokača, dok se s roditeljima skrivala u podrumu svoje kuće. Tarčin je izjavila da je poslije ranjavanja na radiju čula presretnuti razgovor u kojem general Mladić naređuje granatiranje četvrti Sarajeva u kojem nema mnogo srpskog življa.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 3. oktobra, kada će Odbrana unakrsno ispitivati Sejmenovića, javio je BIRN Justice Report.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.