Sa Milom neće niko da se igra

Zajedničke konferencije i susreti praćeni košarkaškim pozdravima, spontanim ali prije svega neartikulisanim grljenjem i poljupcima, kako je to bio slučaj sa Borisom Tadićem, definitivno su protokol prošlosti.

Tog dana kada je Milorad Dodik bio u zvaničnoj posjeti Srbiji, Tomislavu Nikoliću bilo je mnogo važnije da da izjavu o hapšenjima u aferi Agrobanka, nego da prepričava o čemu je razgovarao sa Predsjednikom Republike Srpske.

Izjava Premijera Srbije, Ivice Dačića, da je protiv ideje o "svesrpskoj" politici u regiji, koju je Milorad Dodik inicirao u jednom od svojih posljednjih javnih nastupa, jasno pokazuje da su politički interesi Srbije prije svega bavljenje unutrašnjim problemima i da nemaju namjeru da učestvuju u bilo kakvim novim prekograničnim avanturama. Srbija poštuje Dejtonski sporazum i ustrojstvo BiH, izjavio je na kraju Dačić u svom obraćanju medijima.

Odbijajući na ovaj način da daju bilo kakvu ozbiljnost nastojanjima Milorada Dodika da se nametne kao "svesrspki" lider i da samim tim svojim izjavama budu dio predizborne kampanje SNSD-a i Milorada Dodika, vodeći političari Srbije pokazali su mnogo veću zrelost od prethodne garniture predvođene Borisom Tadićem i Demokratskom strankom.

Podsjećamo, sada već bivši Predsjednik Srbije, Tadić, bio je redovan dio predizbornog folklora u Republici Srpskoj, u jednom momentu i poimenično nabrajajući za koga bi građani Republike Srpske trebali glasati, što je dotad neviđena politička praksa, da predsjednik jedne države daje naputke građanima druge.

Milorad Dodik je tako na svesrpskom političkom podijumu ostao poprilično usamljen a teško je da će ikada više biti obnovljen i prisan odnos sa Borisom Tadićem.

Suština svih budućih specijalnih odnosa Srbije i Republike Srpske, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini, treba biti upotreba ogromnih mogućnosti ekonomske, obrazovne i kulturne saradnje, a nikako zloupotreba tih odnosa u dnevnopolitičke svrhe. Tu saradnju treba vezati sa strukovne organizacije i zvanične institucije, a ne za pojedince koji se tim institucijama i specijalnim vezama služe u svrhu lične promocije i privatnog biznisa, kao što to Milorad Dodik godinama radi.

Srećom, ona ljudska, rodbinska i društvena saradnja odvija se bez ikakvog prisustva politike,  kako se i postižu najbolji rezultati.

(Karikatura: Crtež, Nina Hadžić Scenarij, 6yka)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.