‘Dodikove izjave su kao jednolični vergl’

Izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nekako dođu kao kad slušate vergl – nakon izvjesnog vremena počne nervirati jednoličnost tona i stalno ista melodija, a poslije toga čovjek jednostavno zagluši, kazala je danas ekonomska analitičarka Svetlana Cenić, komentirajući poslednje antidržavne izjave Dodika. 

Dodik: RS je za mene država

Ona je pojasnila da njemu nije ostalo ništa da priča jer se radi o čovjeku čiji je imovinski karton svakim danom deblji na uštrb naroda kojeg, kao, štiti, a služi se već krajnje izlizanom pričom o zloj Federaciji, majci Srbiji i tetki Rusiji, BiH kao okovu i neželjenom braku:

„I tako ukrug ‘vrti’, da ne kažem vergla, tu priču s ambicijom da postane regionalni srpski lider ne bi li izbjegao ili prolongirao dan kada će ga narod vijati po ulicama kad spozna koliko mu je narasla imovina dok im je prosipao priču kako ih štiti", izjavila je Cenić za novinsku agenciju Fena.

Podsjeća ona i da Federacija BiH Dodiku nije bila inostranstvo onda kada su ga "kao kralja dočekivali i karijeru mu gradili. Zato on odmah i napadne svakog Srbina koga u Federaciji dobro dočekaju ili iskažu simpatije. Jednostavno, toliko loše vlada da, jednako kao i Slobodan Milošević, režira na sve strane igrokaze o ugroženosti i svojoj uspješnosti".

Bajtal: BiH u EU s manjim entitetom

„Kod Dodika je sve politikantski blef u službi obmane vlastitih, siromaštvom i glađu pritisnutih podanika. Pa i priča o regionalnom povezivanju ‘jednog naroda’, usput govoreći, ionako, i odvajkada, sasvim kontinuirano i bez smetnji, teče svojim neformalnim putevima, pa mu pozivanje na neko posebno povezivanje dođe samo kao dnevnopolitička igra jednog karijeristički debelo isprofanisanog lidera frustriranog osjećanjem realnog predizbornog silaska s političke scene.“

Izjavio je ovo publicist Esad Bajtal komentirajući posljednje Dodikovo negiranje države BiH. Kad je riječ o Dodikovoj izjavi da bi entiteti trebali “odvojenim “ putevima u EU, jer je RS “bolji i uspješniji entitet” Bajtal ističe da postoji samo jedan put u Evropsku uniju, koji je sasvim jasno i pravno-politički nedvosmisleno određen aktualnom legislativom EU za državu BiH. 

U EU ulaze samo DRŽAVE, a nikako regije ili dijelovi njihovog teritorija entitetskog ili nekog drugog prostorno-geografski definisanog tipa. Manji entitet je samo i upravo – to: manji dio Bosne i Hercegovine koja će ga ponijeti sa sobom u EU. I ništa više. Svaka druga priča o tome je kvazipolitička bajka o neostvarivom u službi dnevne politike i predizborne retorike lidera na zalasku“, naglašava Bajtal u izjavi za agenciju Fena.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.