“Prijedor nije problem Bošnjaka i Hrvata, nego cijele BiH i šire”

Petog augusta u Prijedoru će se održati javni skup šetnjom kroz glavnu ulicu. Kako kažu u Organizacionom odboru za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Prijedorčana, ovom mirovnom akcijom nastoje skrenuti pažnju javnosti na diskriminaciju civilnih žrtava, kontinuirano negiranje ratnih zločina počinjenih u Prijedoru i nejednakost građana u njihovim pravima.

"Situacija u Prijedoru je zabrinjavajuća", tvrdi naš sagovornik, Prijedorčanin Emir Hodžić, čiji su otac i brat bili zarobljeni u koncentracionom logoru Omarska. Kako kaže, skup koji će se održati 05. augusta nema nacionalno obilježje, već je poziv na jednakost i priznanje osnovnih ljudskih prava.

"Krajnje je vrijeme da prihvatimo da su neke stvari iznad etničkih prepucavanja te da se pitanje nevinih žrtava ne smije politizirati. Pitanje Prijedora nije samo problem prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, nego cijele države i šire. Jedino zajedništvom možemo glasno i jasno reći da smo konačno željni promjene. Ne možemo govoriti o Evropskim integracijama dok se osnovna pitanja ljudskih i civilnih prava ne riješe", kaže Hodžić.

U opštini Prijedor se kroz institucije sistema krše osnovna ljudska prava, pravo na okupljanje, javno izražavanje i sjećanje na žrtve.

"Vrši se pritisak na aktiviste nevladinih organizacija i onemogućava njihov rad na suočavanju sa prošlošću i pomirenju u zajednici. Civilne žrtve rata se nalaze u aparthejdu naspram srpskih veterana, nema ih u budžetima i javnim programima, spomen-obilježja se podižu poginulim srpskim vojnicima, dok u cijelom gradu ne postoji nijedan spomenik bošnjačkim i hrvatskim civilnim žrtvama rata", kažu u Organizacionom odboru za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Prijedorčana.

Odbor poziva sve građane Prijedora, bez obzira na njihovu etničku, vjersku i drugu pripadnost, da izađu tog dana i mirnom šetnjom pokažu da su za Prijedor bez diskriminacije, grad u kojem će svi imati jednaka prava i u kojem će svako znati za dešavanja ‘90-ih godina i zločine počinjene nad nedužnim Prijedorčanima.

"Pozivamo aktiviste za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i cijelog svijeta da nam se pridruže u našoj pravednoj borbi za jednakost svih ljudi i da javno izrazimo bunt protiv negatora genocida", navode iz Odbora.

Okupljanje je predviđeno za 11:30 sati na Starom gradu (Berek), odakle bi se povorka uputila glavnom ulicom do glavnog trga.

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.