Sveti Tesla i njegovo stado

Teslina naučna fondacija iz Sjedinjenih Američkih Država zatražila je u junu ove godine da Srpska pravoslavna crkva kanonizje čuvenog pronalazača i naučnika

“Obožavanje Nikole Tesle je podignuto u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavaoci širom sveta predlažu da on, Srbin, bude proglašen za sveca.” Ovako portparolka Tesline naučne fondacije Mirna Momčičević direktno sa nebeskih visina komentariše peticiju kojom “nekoliko stotina teslijanaca” traži od Srpske pravoslavne crkve da među svetitelje uvrsti čoveka koji je, između ostalog, poznat po osmišljavanju sistema naizmenične struje.

Da nije reč o šali njuznetovske prirode potvrđuje – pored činjenice da je tekst objavljen u pravovernim Večernjim novostima, na permanentoj misiji širenja srpstva i četništva – i izvesni Nikola Lončar, potpisan kao prvi čovek fondacije smeštene u Filadelfiji. Lončar u nekoliko rečenica otkriva porodičnu anamnezu koja je rezultirala inicijativom, podržanom, kako piše beogradski dnevnik, iz Brazila, Holandije, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i, naravno, Srbije.

“Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like su uvek govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga. Na njihov nagovor počeo sam pre pet godina da sakupljam potpise i sa njima otišao kod sveštenika”, priča ovaj dijasporac.

Lokalni pop ga je posavetovao da predlog uputi Svetom arhijerejskom sinodu SPC, koji odlučuje o kanonoizaciji. Za sada iz Patrijaršije stižu izjave da će teslijanci ostati uskraćeni za novu krsnu slavu, pošto postoje izvesna pravila koja moraju biti ispoštovana pre nego se profana ličnost sa oreolom nad glavom nađe na unutrašnjem zidu kakve verske građevine.

Pored stradalaštva za veru i narod, potrebno je da u narodu postoji kult hrišćanskog verovanja u predloženu ličnost, ali i da se na njegovom počivalištu ispunjavaju molitve vernika. Nije poznato, čak ni obaveštenim Večernjim novostima, da se verujućim posetiocima u beogradskom Muzeju Nikole Tesle, gde je već više od pet decenija izložena urna naučnika iz Smiljana, ukazao makar generator naizmenične struje.
 
Srpska pravoslavna crkva je, podsetimo, u bližoj prošlosti kanonizovala niz kontroverznih ličnosti, od vladike Nikolaja Velimirovića – koji je za života iskazivao javno divljenje prema Adolfu Hitleru i u tekstovima propagirao antisemitizam – do, možda manje poznatih, popova Slobodana Šiljaka i Milorada Vukojčića. Dvojica Pljevljana proglašeni su svecima 2005. godine, uprkos svedočenjima njihovih savremenika, koji tvrde da su Šijak i Vukojčić (zvani Maca, što je deminutiv od “macola”), stavivši se u službu okupatora, tokom Drugog svetskog rata počini brojne zločine. Ovaj potonji je zbog svog zločinačkog pregalaštva poneo nadimak "Pop koljač".

Nije Tesla, za razlliku od trojice u mantijama, veličao anticivilizacijske vrednosti, kamom ili knjigom svejedno. Umesto klanja i huškanja protiv Jevreja, naučnik se posvetio izučavanju i razumevanju fizike i elektrototehnike. Preblago je to za Sinod SPC, no, očigledno je trustu mozgova iz Teslinog fonda, kako smo videli u citatu s početka teksta, dovoljno i samo jedno distinktivno obeležje – Srbin. U ime Oca i Sina i Svete Srpske Struje – amin!

(e-novine)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.