Briševo je postalo mučilište i pakao za hrvatski puk

Obilježena je 20. godišnjica zločina nad Hrvatima u prijedorskom selu Briševu. Među brojnim zločinima koje su pripadnici vojske i policije Republike Srpske počinili na području Prijedora, onaj nad Hrvatima u Briševu ostao je upamćen po svireposti.

Lokalni katolički svećenik Ilija Arlović izjavio je novinaru agencije Anadolija da je najmlađa žrtva u Briševu bio četrnaestogodišnji Ervin Matanović, a najstariji ubijeni je Stipo Dimač koji je imao 81 godinu.

„Mene su uhapsili i odveli u logor. No, ono najstrašnije tek je čekalo moje župljane. Tokom 24.i 25. jula 1992. godine 67 ljudi ubijeno je na svojim kućnim pragovima i imanjima. Ono što je počinjeno je strašno jer je riječ o svirepim ubistvima počinjenim tupim predmetima, a većina tijela bila je strašno izmasakrirana“, kazao je svećenik Arlović.

Okupljeni na svetoj misi zadušnici za nevino ubijene, koju je u obnovljenoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica, svjedočili o svireposti zločina od prije 20 godina.

„Pripadnici Vojske Republike Srpske, potpomognuti lokalnim srpskim snagama iz obližnjih sela, izveli su topnički udar nakon čega su otpočeli i pješački napad na selo. Briševo je postalo mučilište i pakao za hrvatski puk“, kazali su preživjeli svjedoci.

Potvrdili su kako je „dvodnevna srpska brutalnost rezultirala do tada neviđenim strahotama. Ubijanja su se događala isključivo danju, gdje su na koga naišli, pa je razmjerno velik broj masovnih grobnica koje su žrtve čak same kopale.

Nerijetko su zajedno zakapani i životinje i ljudi. Hrvate su tukli do iznemoglosti. I živima i mrtvima odsijecali su dijelove tijela“, kazali su svjedoci. „U velikom broju slučajeva Srbi su primoravali majke, supruge i djecu da promatraju brutalnosti nad muškarcima. Gotovo sve mlađe žene i djevojke silovane su. Stječe se dojam da su se zločinci naprosto takmičili tko će izvršiti najmonstruoznije zlodjelo“, kazali su preživjeli Hrvati iz Briševa.

„Činjenica je da nikakvog otpora tih julskih dana 1992. u Briševu, u župi Stara Rijeka,  nije ni bilo. Sela u kojima su živjeli mahom Hrvati potpuno su spaljena. U župu Stara Rijeka se nakon rata vratilo tek 115 župljana od prijeratnih 1.682. Obnovljene su 52 kuće, a nekad ih je bilo više od 400“, rekao je svećenik Arlović.

Žitelji okupljeni na svetoj misi za stradale još jednom su zatražili da budu pronađeni i adekvatno kažnjeni Srbi koji su odgovorni za zločin u Briševu.

„Znaju se odgovorni za ove zločine, ali niko od pravosudnih vlasti ne želi da te ljude privede licu pravde“, poručio Arlović.

Briševo zaboravljeno od svijeta. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, u pratnji lidera SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Sulejmana Tihića, 30. maja 2010. godine obišao je Briševo i tada su data obećanja o obnovi ovog uništenog sela i iskazana je opredjeljenost o kažnjavanju odgovornih za počinjene zločine.

Od tada do danas ništa se nije desilo.

(Anadolija)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.