Suđenje Mladiću ponovo odgođeno

Suđenje Mladiću ponovo odgođeno

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala ponovo je odložilo početak iznošenja dokaza tužilaštva na suđenju optuženiku za genocid i zločine u BiH Ratku Mladiću.

Proces koji je, nakon uvodne riječi tužilaca održane 16. i 17. maja, trebalo da se nastavi 25. juna, svjedočenjem prvih svjedoka, odgođen je do daljeg, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Razlog novog odlaganja suđenja, kao i prije mjesec dana, je neblagovremeno objelodanjivanje dokumenata koje tužilaštvo namjerava koristiti na suđenju, a po pravilniku suda mora da dostavi na uvid i optuženom.

Odbrana generala Mladića je najprije 31. maja, a potom i šest dana kasnije, zatražila da saslušanje prvih svjedoka bude odgođeno zbog problema u dobijanju dokaza od Tužilaštva.

Suđenje Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počelo je 16. maja iznošenjem uvodne riječi optužbe.

Prvobitno je bilo planirano da dokazni postupak optužbe počne 29. maja, ali je sudsko vijeće prolongiralo taj datum zbog “grešaka Tužilaštva u objelodanjivanju dokaza”.

(Srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.