ArcelorMittal Orbit-Tercijarna masovna grobnica

Masovne grobnice usljed ratnih zločina su posljedica organizovanih i masovnih ubijanja ljudi, u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu to je bio dio kampanje etničkog čišćenja i genocida.

U Bosni i Hercegovini nalazi se na stotine masovnih grobnica, a svakodnevno se otkopavaju nove. Najpoznatije se nalaze na području općina Srebrenica, Zvornik i Prijedor. Samo na teritoriji općine Prijedor otkopano je preko 400 masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica Bošnjaka i Hrvata ubijenih 1992. godine, među kojima su najpoznatije masovne grobnice Stari Kevljani, sa 363 tijela, te Jakarina Kosa (325 tijela) i Redak (68 tijela) ekshumirane na području ljubijskog rudnika.

Tokom rata u BiH pojavila se potreba za novom klasifikacijom masovnih grobnica na: primarne, sekundarne i tercijarne.

Naime u mnogim masakrima tokom rata u Bosni i Hercegovini, pored primarnih grobnica u kojima su prvobitno bila zakopana tijela žrtava zločina, nastale su i sekundarne, čak i tercijarne grobnice kako bi se prikrio zločin, tako što su tijela iz primarnih grobnica prebacivana u novoiskopane grobnice od kojih su neke i zabetonirane. Takvu praksu je sprovodila srpska vlast u Republici Srpskoj nakon genocida u Prijedoru i Srebrenici, kao i na još nekim lokacijama u zapadnoj i istočnoj Bosni.

U Prijedoru se i danas, 20 godina nakon zločina još uvijek traga za preko hiljadu nestalih Prijedorčana, i nažalost još uvijek ne postoji volja kod vlasti u Prijedoru da se to pitanje riješi.

Svaki osmi nestali u Bosni i Hercegovini dolazi iz Prijedora, toliki broj nestalih u našoj opštini skoro da se poklapa sa ukupnim brojem nestalih osoba u susjednim državama Hrvatska i Kosovo. To je danas i etičko pitanje na koje se mora dati odgovor.

Masovna grobnica u Starim Kevljanima pronađena je na dubini od 10 metara  i dokaz je da je grobnica planski napravljena uz podršku mehanizacije sa kojom je u to vrijeme mogao raspolagati samo Krizni štab opštine Prijedor, koji je organizovao i prijedorske logore smrti.

Kako u Prijedoru još uvijek nije pronađeno više od hiljadu tijela, opravdano se može pretpostaviti da na području opštine Prijedor moraju postojati još najmanje dvije do tri velike masovne grobnice, pogotovo na području rudnika Omarska i Tomašica.

U Tomašici je pronađena jedna lokacija masovne grobnice odakle su tijela prebačena na druge lokacije. U Omarskoj se nije nikada ni pokušalo istražiti jer je taj prostor ogroman a nije bilo nikakvih konkretnih dojava od zaposlenih ili lokalnog stanovništva.

Kompleks rudnika Omarska se nalazi u blizini mjesta gdje su vršene egzekucije, prije svega to je logor smrti Omarska ali su tamo mogla biti dovožena i tijela ubijenih sa šireg područja Kozarca i logora smrti Keraterm i Trnopolje. U nedostatku prirodnih jama korištena su površinska rudarska okna radi uštede nafte za pokretanje teških mašina. Dokazano je da je rudnička mehanizacija korištena za sakrivanje tijela i na drugim lokacijama, tako je dizalica iz Omarske korištena na Korićanskim stijenama.

U međuvremenu je  ArcelorMittal počeo da eksploatira rudu na tom lokalitetu i pošto kompanija zapošljava uglavnom Srbe nema nikakvih garancija da zajedno sa rudom u željezare idu i kosti žrtava. Radnici koji su učestvovali u sakrivanju tijela sada rade za ArcelorMittal i od njih se ne može očekivati da će zaustavljati teške mašine kada naiđu na ljudske kosti.

Upravo tom rudom, u kojoj se vrlo vjerovatno nalaze i izmiješane kosti naših najmilijih, ArcelorMittal je u Londonu izgradio čudovišnu skulpturu u čast Olimpijskih igara.

Dok se detaljno ne istraži područje rudnika Omarska i ne pronađu nestali Prijedorčani  možemo s pravom govoriti da je Mittalov Orbit u Londonu tercijarna masovna grobnica naših najmilijih!

Treba iskoristi sva sredstva da se prisili Mittal, da dopusti svakodnevni slobodan pristup mjestu gdje je bio zloglasni logor Omarska te da dozvoli i finansira izgradnju memorijala u spomen na prijedorske žrtve, i da obustavi i eksploataciju rude prije nego se područje rudnika detaljno ne provjeri. Radnici koje ArcelorMittal plaća najbolje znaju gdje su lokacije tijela.

Do tada čudovišni Orbit u Londonu za nas preživjele biće memorijal Omarska u egzilu i nadam se da će se London kao i čitav svijet sramiti Mittalovog Orbita izgrađenog na kostima nedužnih ljudi, te da će se ovaj svjetski moćnik konačno osvrnuti na žrtve i njihova prava.

(Ervin B. Svabo)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.